A A+ A++

Team Dżo zaprezentował w konkursie inteligentny kompostownik, w których bioodpady przetwarzają kalifornijskie dżdżownice. Wyposażone w szereg czujników urządzenie ma być odpowiedzią na jedne z największych wyzwań, jakie stoją przed współczesnymi firmami, czyli ograniczenie śladu węglowego i efektywne gospodarowanie odpadami.

W drugiej edycji Rzeszowskiego StartUP MIX-u udział wzięli pomysłodawcy innowacyjnych rozwiązań, jak również wszyscy ci, którzy zainteresowani są prowadzeniem własnego biznesu i rozwojem osobistym.

Według jury największą wartością wygranego projektu, czyli inteligentnego kompostownika Dżo, było nowatorskie podejście do tematu przetwarzania organicznych odpadów. 

Inteligentny kompostownik? Na czym to polega?

– Powszechnym mitem jest to, że bioodpady produkowane w biurach, takie jak fusy po kawie lub resztki owoców, rozkładają się bez większego wpływu na środowisko. Nie bierzemy jednak pod uwagę tego, co jest niewidoczne, czyli gazów cieplarnianych emitowanych z bioodpadów – metanu, podtlenku azotu i dwutlenku węgla. Z kolei samo zagospodarowanie i wywóz powodują kolejną emisję. Jak ją ograniczyć? Firmy muszą postawić na naturalne rozwiązania i zacząć kompostować w biurze. Wykorzystując dżdżownice kalifornijskie do rozkładu bioodpadów, otrzymujemy naturalny nawóz do roślin – biohumus, redukujemy do 90 proc. emitowanego metanu, inspirujemy też pracowników do proekologicznych działań – mówiła podczas prezentacji Wiktoria Kozłowska z teamu Dżo.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJuż 1 października Garmin MTB Series Tolkmicko/Kadyny 2022. Zapisy trwają! [ Sport ]
Następny artykułBez niespodzianek w piłkarskim Pucharze Polski