Projekt ustawy o zapobieganiu stratom i marnowaniu żywności został właśnie przyjęty przez rząd Hiszpanii, pisze tamtejszy portal branży turystycznej Hosteltur. Chodzi o to, by zachęcić przedsiębiorców do lepszego wykorzystywania jedzenia, na przykład restauracje będą musiały oferować klientom resztki posiłku, który ci pozostawią na talerzu.
Luis Planas, minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności, mówi, że klienci będą mogli zabierać dania, których nie spożyli, także w hotelach, i to bez dodatkowych kosztów. Wyjątek stanowią lokale typu „jesz, ile chcesz”. Przedsiębiorcy mają też obowiązek zapewnić pojemniki na posiłki, które nadają się do celów spożywczych, ale jednocześnie mogą być używane wielokrotnie lub recyklingowane.
Ministrowie przyjęli projekt, teraz trafi on do parlamentu.
Czytaj więcej
Turyści wracają do Hiszpanii. Głównie tanimi liniami
W kwietniu do Hiszpanii przyleciało prawie 7 milionów pasażerów. To już tylko o niecałe 15 procent mniej niż w 2019 roku. Większość, bo 60 procent, wybrała przy tym jako środek transportu tanią linię lotniczą.
Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w 2020 roku hiszpańskie gospodarstwa domowe wyrzuciły 1364 milionów kilogramów/litrów żywności, co odpowiada średnio 31 kilogramom/litrom na osobę.
Firmy, które nie będą stosować się do przepisów, będą karane. Za brak planu zapobiegania marnowaniu grzywna wynosi od 2001 do 60 tysięcy euro. W wypadku drobniejszych przewinień, takich jak niestosowanie priorytetów, lub … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS