Pomysł na prowadzenie bloga kuchni regionalnej powstał w trosce o zachowanie przepisów kulinarnych przekazywanych ustnie z pokolenia na pokolenie. Jak relacjonuje Artur Majerczak dyrektor Centrum Kultury Gminy Czorsztyn – Potrawy i dania kuchni regionalnej oparte są zazwyczaj na prostych, a jednocześnie na zdrowych i wartościowych składnikach. Poprzez blog kuchni regionalnej pragniemy dotrzeć do wszystkich miłośników gotowania oraz zachęcić ich zarówno do korzystania z publikowanych przepisów kuchni tradycyjnej, jak również dzielenia się efektem ich wykonania. Zapraszamy do przesyłania zdjęć, czy własnych sposobów na wykonanie tradycyjnych góralskich potraw.
Na bloga zaprasza również jego autorka, mieszkanka Mizernej – Dominika Zborowska, która zamieściła już pierwszy post w ramach cyklu Góralskie Gotowanie. – Serdecznie zapraszam na pierwszy wpis z serii “Góralskie Gotowanie”. Będę miała przyjemność zaprezentować Wam regionalne przepisy z terenu Gminy Czorsztyn. Bardzo smaczne i syte potrawy, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy – mówi. Jako pierwszy na blog trafił tradycyjny kapuśnik.
Te, z prezentowanych na łamach blogu przepisów, które cieszyć się będą największą popularnością, znajdą się również na stronach książki kucharskiej potraw tradycyjnych serwowanych w Gminie Czorsztyn. Wydanie książki Centrum Kultury Gminy Czorsztyn planuje jeszcze w tym roku.
Przepisy z cyklu Góralskie Gotowanie znaleźć można pod adresem: https://bettefashion.blogspot.
Aneta Markus
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS