Władze Gdańska chcą, aby Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego objęła nadzorem konkurs na dyrektora Europejskiego Centrum Solidarności. Powodem jest jedna z kandydatur. O funkcję dyrektora ECS ubiega się niegdysiejsza przewodnicząca Rady Miasta Gdańska, związana z prorosyjskim Polskim Komitetem Słowiańskim.

Elżbieta Grabarek-Bartoszewicz chce zostać szefową ECS

Elżbieta Grabarek-Bartoszewicz, przewodnicząca Rady Miasta Gdańska w latach 1998-2001, niegdysiejsza radna Gdańska z ramienia AWS, a później LPR, podczas konferencji posła PiS Kacpra Płażyńskiego ogłosiła, że będzie ubiegać się o funkcję dyrektora Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku. W obecności Płażyńskiego stwierdziła, że została do tego namówiona. W rozmowie z „Wyborczą” potwierdziła złożenie dokumentów w konkursie.

Polecamy:

Championem może być każdy z Was!

Na tę inwestycję czekali od lat. Niebezpieczna fuszerka za ogromne pieniądze

Prorosyjski Polski Komitet Słowiański

Elżbieta Grabarek-Bartoszewicz to członkini władz Polskiego Komitetu Słowiańskiego. PKS nie chciał wojsk NATO w Polsce, Ukrainy w Unii Europejskiej, gratulował Władimirowi Putinowi i życzył prezydentowi Rosji kolejnych sukcesów w „umacnianiu pokoju”.

Według dokumentów sądowych Elżbieta Grabarek-Bartoszewicz jest od 2018 roku członkinią rady krajowej Polskiego Komitetu Słowiańskiego. Przed laty tą organizacją kierował głośny niegdyś nacjonalista Bolesław Tejkowski.

„PKS uważa Rosję za wzór do naśladowania, zaś demokratyczny Zachód za źródło kłopotów i zagrożenie dla Polski. Komitet promował idee rosyjskiej propagandy: sprzeciw wobec obecności wojsk NATO w Polsce, sprzeciw wobec aspiracji Ukrainy mówiących o wstąpieniu do Unii Europejskiej” – informuje „Wyborcza”.

PKS nie chce wojsk USA w Polsce

Jeszcze w roku 2018 Polski Komitet Słowiański wysłał odezwę do Kongresu USA o wycofanie wojsk amerykańskich z Polski. „Jest dla nas rzeczą oczywistą, że każda obecność wojsk USA w Polsce nie leży w interesie Narodu i Państwa Polskiego. Polska obok Wojska Polskiego nie potrzebuje dodatkowo obcego wojska dla swojej obrony, albowiem nie jest militarnie zagrożona. Wskazywanie na militarne zagrożenie Polski przez Rosję jest kłamstwem. Rosja jest odpowiedzialnym demokratycznym mocarstwem światowym działającym w ramach ONZ, kreującym koncepcję wielobiegunowego Świata suwerennych Państw narodowych zdolnych do samodzielnej pokojowej współpracy”.

Grabarek-Bartoszewicz: “Miałam taką przygodę”

Elżbieta Grabarek-Bartoszewicz pytana o działalność w Polskim Komitecie Słowiańskim wyraziła zdziwienie, że media dotarły do takich informacji. Potwierdziła, że „miała taką przygodę”. Wyjaśniała to faktem, że zna rosyjski oraz działaczy Polskiego Komitetu Słowiańskiego.

Pytana o kolejne niewygodne szczegóły dotyczące działalności PKS zaprzeczyła, że zasiada w radzie krajowej tej organizacji. „Odpis z rejestru sądowego Polskiego Komitetu Słowiańskiego wskazuje co innego” – komentuje „Wyborcza”.

W kwietniu 2022 roku Grabarek-Bartoszewicz napisała list do gdańskich radnych, w którym sprzeciwiała się nazwaniu jednego ze skwerów w Gdańsku imieniem bohaterów Mariupola. Była przeciwna przyjmowaniu dzieci z Ukrainy do gdańskich szkół: „Obarczenie klas uczniami ukraińskimi w dalszym ciągu dezorganizuje prace w szkole, i w najmniejszym stopniu, nie służy ani polskim ani tym bardziej ukraińskim dzieciom”.

KW

Wchodzą na komisję i już nie mogą jej opuścić. Rosjanin zdecydował się na desperacki krok

W dekrecie Putina jest tajny punkt. To furtka do operacji na wielką skalę

Dramat popularnej piosenkarki. Rozstała się z partnerem, ściga ją skarbówka