A A+ A++

Państwa firma swoje korzenie ma w Skandynawii. Na polskim rynku jest obecna od blisko 30 lat, a kilka lat temu wprowadziła na rynek zrównoważoną markę Goodvalley i teraz na niej się koncentruje. Czym wyróżnia się produkcja zrównoważona?

To, co wyróżnia Goodvalley, to pełna kontrola i transparentność każdego etapu produkcji. Działamy jak rolnik, tyle że na dużą skalę. Przede wszystkim obserwujemy naturę, działamy zgodnie z jej rytmem i dbamy o jej dobrostan. Wykorzystujemy przy tym osiągnięcia techniki, a także ograniczamy transport, by niwelować produkcję spalin. Prowadzimy własne uprawy, które wykorzystujemy jako paszę dla naszej trzody chlewnej, z której produkujemy wieprzowinę i przetwory we własnych zakładach. Paszę produkujemy we własnych młynach. Odpady z gospodarstw hodowlanych przetwarzamy w naszych biogazowniach, z których otrzymujemy energię cieplną i elektryczną, a przy okazji ograniczamy negatywny wpływ metanu na środowisko. Ograniczamy również negatywny wpływ podtlenku azotu, który wydziela się z ziemi podczas orki, a jest dla środowiska blisko 100 razy bardziej szkodliwy niż metan. Praktykujemy tzw. rolnictwo regeneratywne, czyli nie tylko nie zabieramy nic środowisku, ale wręcz je regenerujemy. W celu oszczędności wody uprawy prowadzimy głównie jesienią, a nie wiosną. Nasze maszyny rolnicze w większości sterowane są przez komputery. Stosujemy monitoring każdego metra kwadratowego naszych pól i przez to dokładnie wiemy, jak dozować składniki odżywcze dla właściwego pH czy nawodnienia.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKukulska krytykuje Polaków: Lubimy wywyższać się swoją moralnością
Następny artykułBartosz Kubik. Przedsiębiorca z ekonapędem