A A+ A++

W roku 1974 Dębickie Zakłady Mięsne uruchomiły produkcję „Golonki Dębickiej” – jednego z sztandarowych swoich produktów słynących ze świetnego smaku i cieszących się uznaniem zarówno w kraju jak i za granicą. Golonka dębicka była naszym eksportowym hitem, który Dębickie Zakłady Mięsne produkowały przez ponad 30 lat i dzięki któremu Dębica znana była w kraju i za granicą.

Podczas uroczystości m.in. na 1 Maja przez dębicki Rynek maszerowała reprezentacja Dębickich Zakładów Mięsnych z ogromną repliką Golonki Dębickiej i szynki Krakus. Jak pisali swego czasu w „Monografii Miasta Dębica” prof. Kiryk i Buszko Golonka Dębicka była „artykułem atrakcyjnym i poszukiwanym”. Dzisiaj produkt pod nazwą golonka dębicka (konserwowa wędlina zamknięta w metalowej puszce) jest produkowany  przez wiele zakładów mięsnych w Polsce.

Podziel się z innymi

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW gminie Gniewkowo chcieli zamknąć dwie szkoły. Zamkną jedną
Następny artykułBłędne przekonania, w które nadal wierzy zaskakująco wiele osób