A A+ A++



Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenia o produktach, które zostały wycofane ze sprzedaży. Nie spełniały norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia. To efekty ostatnich kontroli żywności przeprowadzonych przez GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny zaktualizował listę produktów, których spożycie może być groźne dla zdrowia. Apeluje, by sprawdzić czy nie mamy ich w domu.

Najnowszy komunikat GIS-u dotyczy czekoladowych drażetek “Orion – Lentilky”. Okazało się, że słodycze miały nieprawidłową etykietę. Producent nie poinformował polskich konsumentów o zawartości glutenu. Z tego powodu wycofano ze sprzedaży wszystkie partie produktu.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Ostrzeżenie dotyczy produktu Orion – Lentilky, czekoladowe drażetki, 130 g. Chodzi o wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

Dystrybutorem jest “BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował również o wykryciu alergenu – białka migdałowego w jednej partii pierników z nadzieniem. Osoby uczulone na migdały nie powinny ich spożywać.

Chodzi o produkt “Pierniki z nadzieniem kremowym orzech laskowy“, o numerze partii L1293147Adacie trwałości 07.2022.

Producentem jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń.

W produkcie “Pieczarki marynowane” wykryto niezadeklarowaną substancję alergenną – dwutlenek siarki (E 220). Producent rozpoczął procedurę wycofania produktu z obrotu – podał Główny Inspektorat Sanitarny.

Chodzi o produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g z numerem partii “data minimalnej trwałości: 08.2022”, którego producentem jest P.P.H.U. “VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów.

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). “Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego” – podano w komunikacie.

Zwrócono uwagę, że spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBiałystok. Rondo na Wygodzie ma nowego patrona. Profesora Andrzeja Łapko
Następny artykułKostrzyn. Mężczyzna wyrzucił psa przez okno na drugim piętrze