Truskawki to jedne z najbardziej lubianych przez Polaków owoców i jednoznacznie kojarzą się z latem i wakacjami. Jedni jedzą same owoce, inni wolą obtaczać je cukrem, śmietaną, a jeszcze inni preferują w ciastach lub koktajlach.
Niezależnie od formy, zdecydowana większość ludzi unika jedzenia zielonych szypułek, choć są bogate w wiele składników odżywczych. Jeśli jednak komuś nie odpowiada ich smak i fakt, że są po prostu twarde, zawsze można się ich pozbyć. Podpowiadamy, jak zrobić to szybko i z jak najmniejszą stratą pysznych owoców.
Zobacz także: Namocz pięć minut. Szybko sobie podziękujesz
Tak szybko pozbędziesz się szypułek z truskawek
Szypułek najlepiej pozbywać się już po porządnym umyciu truskawek. Dzięki temu brudna woda i wszelkie zanieczyszczenia nie dostaną się do wnętrza owoców. Nie wypłuczemy też witamin i soli mineralnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choć niektórzy wyrywają szypułki palcami, czasem twarda część i tak pozostanie na miejscu. Zanim więc sięgnie się po nóż i wytniemy sporą część owoców, lepiej wykorzystać widelec. Wystarczy go wbić pomiędzy zielone listki a truskawkę i energicznie pociągnąć, a twarda szypułka zostanie na widelcu.
Co zrobić z szypułkami z truskawek?
Zanim szypułki wylądują w koszu, można je jeszcze wykorzystać i przygotować z nich np. herbatę. Wystarczy wrzucić je do gorącej wody, gotować przez około pięć minut, następnie odstawić z ognia na około 10 minut, odcedzić i pić.
Szypułki można z powodzeniem dodać do koktajlu. Zmiksowane oddadzą swoje wartości odżywcze a nie będą tak bardzo wyczuwalne. Jeśli jednak ktoś nie ma ochoty na ich wykorzystywanie, zamiast do kosza, można dodać je do kompostu.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS