A A+ A++

28 lutego 2020, godz. 08:00 (43 opinie) 

Ośmiornica to jeden z rzadziej serwowanych owoców morza. Na szczęście w Trójmieście znajdziemy ją w kilku restauracjach. mat.pras. Pescado Restaurante

Śródziemnomorskie smaki od lat cieszą się powodzeniem, dlatego restauracje oferujące owoce morza są mile widziane na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. Goście uwielbiają krewetki, mule, a nawet homary. Stosunkowo często na talerzach króluje również ośmiornica. Sprawdziliśmy, gdzie ją zjemy w Trójmieście.

Dobre restauracje w Trójmieście – ranking

Podobnie jak ryby owoce morza mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, dostarczają witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B12, są źródłem jodu, magnezu czy żelaza. Wśród nich są ośmiornice, które w kilku wydaniach znajdziemy w menu trójmiejskich restauracji.

Ośmiornica na talerzu: propozycje trójmiejskich restauracji

Czy jadłe(a)ś ośmiornicę?

tak, w jednej z trójmiejskich restauracji 13%

tak, ale za granicą 45%

tak, jadam ją regularnie 15%

nie, ale chciał(a)bym spróbować 13%

nie i nie chcę próbować 14%

Oddaj głos Łącznie głosów: 394

Owoce morza chętnie są wybierane na przystawkę. Ośmiorniczki baby z kalmarami w sosie na bazie białego wina z chilli, czosnkiem, pietruszką, kolendrą i masłem serwowane są w restauracji Smak Morza. Do restauracji można wstąpić przy okazji weekendowego spaceru, bo restauracja zlokalizowana jest obok hoteli Sofitel GrandSheraton. Dodatkowo z okien lokalu i tarasu rozciąga się widok na plażę oraz Zatokę Gdańską.

Ośmiornica, zarówno grillowana, w kawałku lub we wspomnianej formie baby, pojawia się również w sałatkach. Taką sałatkę, na dobry początek uczty lub jako danie główne, zjemy w restauracji Manca w Sopocie. Oprócz ośmiornicy w skład sałatki wchodzą również czosnek, zielone warzywa, rukola, szpinak i sos holenderski.

Treinta y Tres to wyjątkowa restauracja w budynku Olivia Star, a widok rozciągający się z 33. piętra budynku jest tu dodatkową atrakcją. W eleganckich wnętrzach restauracji serwowane są hiszpańskie potrawy, wśród nich ośmiornica podawana z zielonym i czerwonym sosem Mojo oraz ziemniakiem.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście

Sałatkę z owocami morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki) i dressingiem mango ma w swojej ofercie restauracja Modern Food&Wine, znajdująca się przy samym wejściu na sopockie molo. Innym daniem z owocami morza w roli głównej jest makaron: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże venus, wino i zioła.
W Pescado Restaurante podaje się ośmiornice pochodzące z wybrzeży Hiszpanii i Portugalii. Szefowie kuchni poddają ją obróbce termicznej metodą sous-vide, dzięki czemu mięso jest soczyste i delikatne. W celu podkreślenia smaku nadawane są jej aromaty ziół i cytrusów. Ośmiornica serwowana jest w restauracji na dwa sposoby: jako klasyczny hiszpański tapas, czyli ośmiornica na ziemniaku wraz z oliwą z wędzonej papryki, a także jako macki podane w całości apetycznie wijące się wśród świeżych owoców i sałat, a na koniec polane lekko pikantną gremolatą.

Ośmiornicę z ziemniakami na przystawkę zamówimy również w restauracji Toscana Sopot. Jako danie główne polecana jest natomiast grillowana ośmiornica podawana z sałatą.

Grillowaną ośmiornicę w formie przystawki zjemy również w restauracji Pelican. Warto zamówić do niej szampan lub autorski koktajl.

Restauracja Petit Paris stara się przenieść kawałek Paryża do Sopotu. Oczywiście w menu nie brakuje wykwintnych serów i ślimaków, które tak bardzo kojarzą się z kuchnią francuską. Odpowiednio podana grillowana ośmiornica również może być ciekawym przeżyciem kulinarnym. Serwowana jest z majonezem z chorizo, piklowaną czerwoną cebulą i chipsem ryżowym.

1

miejsce: Restauracje

Gdańsk, Grząska 1

W innym wydaniu grillowaną ośmiornicę podawaną na ryżu z czarną fasolą zjemy w barze Fidel. Danie warto połączyć z jednym z autorskich koktajli, z których słynie ten sopocki lokal.

Natomiast włoskie smaki i klimat oddaje restauracja Amici. W poszukiwaniu dań z ośmiornicy znaleźliśmy carpaccio z ośmiornicy podawane z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, natką pietruszki, młotkowanym czerwonym pieprzem, rukolą, parmezanem i kremem balsamicznym. Brzmi zachęcająco.

True to restauracja łącząca na jednym talerzu dwa całkowicie odmienne, lecz równie smakowite produkty – krwiste steki i orzeźwiające owoce morza. Miejsce to stawia na jakość produktów, a takiego wyboru owoców morza może im pozazdrościć niejedna restauracja. Jeśli chodzi o ośmiornicę, to mamy tutaj aż trzy propozycje. W formie przystawki ośmiornica z amarantusem, selerem naciowym i grejpfrutem. Dla dwojga restauracja poleca talerz owoców morza, na którym oprócz ośmiornicy są jeszcze kalmary, przegrzebki, krab, krewetki i mule. Jeszcze większą propozycją na wspólne degustowanie jest talerz z daniami mięsnymi i owocami morza.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPosiedzenie Powiatowej Rady Rynku Pracy
Następny artykułIRBIS-20