A A+ A++

Składniki na blachę o wymiarach około 30 x 25:

500 g mąki pszennej (około 3 1/2 szklanki)
1 1/2 szklanki wody (375 ml)
1 1/2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży

2 – 4 łyżki oliwy
sól do posypania (polecam gruboziarnistą)

Dodatki (opcjonalnie)
suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe,
oliwki

Przygotowanie:
Do miski dodać odmierzoną mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe, mączyste paski. Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły – będzie się lepić, ale tak ma być. Wlać 2 łyżki oliwy do miski i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie przykryć silikonową matą lub pokrywką i włożyć do lodówki na 8 – 24 godziny (proponuję 12). Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Niedbale rozciągnąć palcami, robiąc w cieście wgniecenia i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 – 3 godziny. Po około godzinie zacząć rozgrzewać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto odkryć, powinno być pulchne. Delikatnie i niezbyt agresywnie zrobić kilka dziurek palcem, oblać oliwą, oprószyć solą, najlepiej gruboziarnistą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 16 – 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.

Przepis pochodzi z portalu Jadłonomia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSiostry bliźniaczki zmarły w odstępie trzech dni. Obie z powodu koronawirusa
Następny artykułTarcza antykryzysowa. Wszystko co powinniśmy wiedzieć