A A+ A++

Jamajczyk Levi Roots to przykład człowieka, który dzięki charyzmie i odwadze, a także piosence reggae i szczypcie szczęścia stworzył rozpoznawalną na świecie markę sosów i zbudował wartą dziesiątki milionów funtów firmę. Co ów człowiek ma wspólnego z naszym powiatem?

Okazuję się, że jego produkty powstają w fabryce AB World Foods na nowosolskiej strefie przemysłowej, podobnie jak rozpoznawalne na polskim rynku marki Blue Dragon, Patak’s czy Tabasco. Tę właśnie firmę na zaproszenie Pawła Dąbrowskiego – generalnego menadżera i członka zarządu AB World Foods odwiedzili w środę: Sylwia Wojtasik – Członek Zarządu Powiatu Nowosolskiego, Natalia Wojciechowska-Walewska – Wiceprezydent Nowej Soli, Katarzyna Dzieńdziura – naczelnik Wydziału Inwestycji, Funduszy pomocowych i Promocji nowosolskiego starostwa, Irena Sienkiewicz – naczelnik Wydziału Oświaty miasta Nowa Sól oraz Daniel Lesiewicz – dyrektor ZSP nr 2 „Nitki” w Nowej Soli.

Historię wspomnianego Jamajczyka poznali przy okazji prezentacji profilu i specyfiki produkcyjnej nowosolskiego zakładu zatrudniającego obecnie 330 osób. A to nie koniec, bowiem firma ma już wstępny plany rozbudowy.

Jednak istotą rozmów była i jest potrzeba wypracowania wspólnej koncepcji łączącej w realny sposób zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników dla zakładu z nowosolskim szkolnictwem zawodowym. Bez zbędnej kurtuazji i w myśl jednej z dewiz AB World Foods o dynamicznym i rzeczywistym partnerstwie strony spotkania przedstawiły koncepcje swoich możliwości i zapotrzebowania. Rozważano możliwość organizacji kształcenia praktycznego dla młodocianych pracowników klas wielozawodowych ZSP nr 2 „Nitki”, możliwość organizacji praktyki dla uczniów technikum CKZiU „Elektryk” czy ZSP nr 4 „Spożywczak”, łącznie z regularnymi zajęciami praktycznymi na terenie zakładu oraz realizacją staży zawodowych w ramach realizowanego z powodzeniem od kilku lat Projektu Modernizacji Kształcenia Zawodowego w Powiecie Nowosolskim. AB World Foods wzorem swojej firmy-matki z Wielkiej Brytanii tworzy właśnie program wsparcia uczniów chcących nawiązać z nimi współpracę.

Wiadomo też, że firma zaangażuje się w organizację warsztatów zgodnych z kulinarnym i gastronomicznym profilem swojej produkcji z wykorzystaniem m.in. doskonale wyposażonych pracowni ZSP nr 4 „Spożywczak”, z którym zresztą już wcześniej współpracowali. Działania te obejmą swoim zasięgiem przede wszystkim dzieci i młodzież szkół podstawowych, ale też trafią do uczniów placówek ponadpodstawowych, by wybór ścieżki rozwoju zawodowego młodych ludzi był bardziej świadomy i dostosowany do nowosolskich warunków, które, jak podkreślił Paweł Dąbrowski, oferują pracę w dynamicznych firmach światowego formatu bez konieczności wyjeżdżania na zachód Europy.

Rozmowy stały się początkiem budowania szerszej współpracy i wymiany doświadczeń, które pełniej pozwolą na realizację bliskiej relacji na linii lokalny rynek pracy – szkoły zawodowe, by nie było potrzeby posiłkowania się nisko wykwalifikowanymi pracownikami agencyjnymi. Z pewnością jest to kolejny krok w wypracowywaniu Polityki Oświatowej Powiatu Nowosolskiego na lata 2021-2026.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFarming Simulator 22 – rzut oka na pory roku
Następny artykułZdjęcia SoC AMD 4700S, czyli jak złożyć nowego Xboxa w dekstopie