W miniony weekend (4-5 września) na placu Teatralnym w Lublinie gościliśmy wystawców produktów regionalnych i tradycyjnych z regionu wschodniej Polski, którzy przybyli na kolejną odsłonę festiwalu zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Celem wydarzenia była prezentacja bogactwa kulinarnego, rękodzielniczego oraz innych form aktywności kulturalnej promujących tradycje województw: lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Festiwal jako wspólne przedsięwzięcie marszałków województw organizowany jest każdego roku w trzech regionalnych odsłonach.
W trakcie kiermaszu można było zasmakować w całej gamie tradycyjnych smakołyków serwowanych przez lokalnych producentów – wystawców. Co ważne, były to wyroby wytwarzane na terenie partnerskich województw.
W ramach pierwszego dnia festiwalu kiermaszowi towarzyszyła degustacje ptysi z bitą śmietaną z Lublina, pieroga jaglanego oraz pieroga gryczanego. Z kolei w niedzielę można było skosztować kolejnych smakołyków, m.in: kulebiaka z Perkowic, ciastek przez maszynkę, kołacza z jagłami z Perkowic oraz ciastek z cukrem z Perkowic.
Drugiego dnia rozstrzygnięto również zaplanowane dla wystawców konkursy oraz wręczono nagrody.
Komisje konkursowe oceniły
* najciekawsze stoisko i prezentację wschodnich ziem Polski,
* najlepszy smak wschodnich ziem Polski.
Wyboru zwycięzców dokonała komisja konkursowa.
W konkursie na najlepszy smak wschodnich ziem Polski na podium stanęli:
1. Bożena Wisła z Gospodarstwa Eko-Agroturystycznego w Bukowcu za ser bieszczadzki wędzony z orzechami.
2. Pracownia Kulinariów przy Gminnym Ośrodku Kultury w Perkowicach za sękacza.
3. CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Nowego Kamienia za kiełbasę wiejską kamieńską.
Komisja konkursowa przyznała także trzy wyróżnienia. Trafiły one do:
* Leszka Jakimowicza, LEDA – SERY za ser podkarpacki dojrzewający.
* Winnicy Rodziny Steckich za wino Magnificus.
* Destylerni z Kamienia za wódkę orkiszową.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS