Spis treści:
-
Napój z imbirem i kurkumą – przepis Ewy Wachowicz
-
Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku – przepis Ewy Wachowicz
-
Koktajl z pietruszki i mango – przepis Ewy Wachowicz
-
Smoothie z mrożonych truskawek – przepis Ewy Wachowicz
-
Napój miodowo-cynamonowy – przepis Ewy Wachowicz
Jesienią warto wybierać produkty z przeciwzapalnym i wzmacniającym działaniem. Imbir i kurkuma pomagają zwalczać infekcje, miód naturalnie słodzi i łagodzi ból gardła, a cynamon i cytryna dodają energii i witamin. Tak skomponowane koktajle to wsparcie dla organizmu w chłodniejsze dni.
Napój z imbirem i kurkumą – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
-
imbir (ok. 1 cm),
-
1 łyżeczka kurkumy,
-
1 łyżeczka miodu,
-
sok z cytryny,
-
pieprz.
Opis przygotowania:
-
Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (mniej więcej do połowy objętości) i odstawić na 10 minut.
-
Po tym czasie przecedzić.
-
Do wywaru dolać letniej wody, wsypać kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny oraz miód.
-
Wymieszać i odstawić na całą noc.
-
Wypić następnego dnia rano.
Zobacz również:
Zielone koktajle są bardzo zdrowym wyborem ze względu na wysoką wartość odżywczą surowych składników. Zawierają one mnóstwo witamin (w tym A, C, K), przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, błonnika oraz chlorofilu, co sprawia, że koktajle te działają oczyszczająco na organizm.
Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku – przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
Opis przygotowania:
-
Siemię lniane wsypać do miksera. Zmielić.
-
Dodać pokrojone na ćwiartki jabłko i gruszkę (ze skórką i pestkami) oraz obraną pomarańczę.
-
Wycisnąć sok z cytryny, dorzucić kawałek obranego imbiru oraz liście szpinaku.
-
Wlać nieco wody i zmiksować.
-
Podawać w szklance – z kawałkiem selera naciowego.
Koktajl z pietruszki i mango – przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
Opis przygotowania:
-
Szpinak i pietruszkę wrzucić do blendera, zalać wodą, zmiksować.
-
Dodać obrane owoce i ponownie zmiksować.
Smoothie z mrożonych truskawek – przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
-
2 szklanki truskawek mrożonych,
-
2 łyżki miodu,
-
1 łyżeczka oleju lnianego,
-
garść listków mięty,
-
woda.
Opis przygotowania:
-
Mrożone truskawki wrzucić do miksera.
-
Wlać trochę wody, miód i olej lniany.
-
Wrzucić miętę.
-
Zmiksować i od razu podawać.
Napój miodowo-cynamonowy – przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
-
1 l wody,
-
4 łyżeczki cynamonu,
-
2 łyżki miodu.
Opis przygotowania:
-
Wodę przegotować i ostudzić (można też użyć wody mineralnej niegazowanej).
-
Wsypać cynamon, dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc.
-
Dziennie wypijać po 1 szklance napoju.
-
Najlepiej zrobić sobie tygodniową “kurację”.
Koktajle to świetny sposób na wsparcie zdrowia i dodanie energii w chłodne dni. Regularne spożywanie takich napojów pomaga utrzymać dobrą kondycję i odporność przez całą jesień. Warto sięgać po nie codziennie, by poczuć się lepiej i zadbać o swoje samopoczucie.
Gotowanie może być proste, szybkie i niezwykle smaczne. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy i odkryj, jak łatwo przygotować dania, które zachwycą każdego. Wejdź na kobieta.interia.pl/

Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Pozytywnie
Neutralnie
Negatywnie
Lubię to!
Super
Ekscytujący
Ciekawy
Smieszny
Smutny
Wściekły
Przerażony
Szokujący
Wzruszający
Rozczarowany
Zaskoczony
Prawda
Manipulacja
Fake news

Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS