A A+ A++

kuchenne nowości

Ewa Wachowicz

15-10-2020 (10:34)

Jesień to pora roku, kiedy odbywają się zbiory dyni. To właśnie teraz najbardziej popularna jest zupa – krem, którą możemy zamówić w wielu restauracjach, jak również przygotować samodzielnie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dynię można też wykorzystać kulinarnie na inne sposoby. Jest ich naprawdę sporo!

Podziel się

Ilość witamin i minerałów, przy dodatkowej, niskiej kaloryczności, to zdecydowane zalety dyni

Ilość witamin i minerałów, przy dodatkowej, niskiej kaloryczności, to zdecydowane zalety dyni (Archiwum prywatne)

dugxq1y

Słodkie babeczki oraz makaron z dyni – co jeszcze można zrobić z tego warzywa?

Na pewno wielu z was słyszało o dietetycznym i oryginalnym makaronie z cukinii. Do przygotowania pasty można też jednak wykorzystać dynię piżmową. Za pomocą obieraczki do warzyw wystarczy pokroić ją w paseczki i usmażyć na patelni, na maśle. Dzięki swojej strukturze, dynia doskonale się do tego nadaje. Do tego świetnie smakuje i oryginalnie prezentuje się na talerzu. W przeciwieństwie do tradycyjnego makaronu, ten dyniowy ma znacznie mniej kalorii.

Jeśli zaś chodzi o zupę z dyni, to mimo jej popularności, można ją przyrządzić na kilka różnych sposobów. Sprawa z pozoru jest prosta, ponieważ mając bulion, przyprawy oraz to warzywo, wystarczy wszystko zmiksować. Jeśli chcecie, by było jeszcze smaczniej, to polecam wam przed tym procesem, upiec dynię w piekarniku. Jak to zrobić – wskazówki poniżej.

dugxq1y

Kopytka dyniowe

Pieczenie dyni

Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

dugxq1y

Tak przygotowana dynia może być podstawą wspomnianej zupy, ale też np. pasty (przepis poniżej), jak i kremu do przełożenia ciasta.

Pasta z dyni

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
 Archiwum prywatne

(Archiwum prywatne)

Przygotowanie:

dugxq1y

1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
2. Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek oraz suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować.
3. Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem i pasta gotowa.
4. Możemy ją wykorzystać jako smarowidło zamiast masła lub po prostu podać z pieczywem czy to bagietką czy zwykłą kromką chleba np. razowego.

Jeśli chodzi o oryginalne przepisy z tym warzywem w roli głównej, to polecam również pasztet dyniowy albo frytki z dyni. Mogą być smażone, jak te klasyczne, z ziemniaków albo upieczone w piecu z dodatkiem oliwy oraz przypraw.

Dynia jest świetnym nośnikiem smaku i można jej też użyć do potraw na słodko. To doskonały składnik babeczek, ciasteczek owsianych, a nawet sernika. W sam raz na jesień! Wracając do nadzienia dyniowego na słodko – pod spodem znajdziecie na niego przepis.

 Archiwum prywatne

(Archiwum prywatne)

Krem dyniowy do ciast

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 ½ szklanki purée z dyni (upieczoną dynię zmiksować)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody

dugxq1y

Przygotowanie:

1. Zimną śmietankę ubić na sztywno.
2. Wsypać cukier puder, dodać purée z dyni (dynię trzeba pokroić na kawałki, pozbawić nasion, upiec, obrać ze skórki i zmiksować), cynamon, gałkę oraz imbir. Wymieszać.
3. Wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
4. Tak przygotowany krem idealny jest do przełożenia różnego rodzaju ciast np. kruchych lub biszkoptowych.

Archiwum prywatne

(Archiwum prywatne)

Nie tylko pysznie, ale też zdrowo. Dlaczego warto włączyć dynię do swojego jadłospisu?

Ilość witamin i minerałów, przy dodatkowej, niskiej kaloryczności, to zdecydowane zalety dyni. Witamina C, B6 oraz niacyna, to tyko niektóre z nich. Nie tylko samo warzywo, ale też pestki, są bardzo zdrowe. Jedzenie ich w świeżej postaci pomaga pozbyć się pasożytów, między innymi owsików. Z kolei te upieczone (wystarczy wysypać je np. na suchą patelnię i uprażyć) doskonale nadają się jako posypka na sałatkę albo też samodzielna przekąska.

dugxq1y

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dugxq1y

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł8099 zakażonych w kraju. Nie żyje kobieta z powiatu dębickiego. Zakażonych kolejnych 28 osób
Następny artykułWstrząsająca relacja zakażonego koronawirusem