Szefowie kuchni kilku restauracji z regionu tarnowskiego przygotowali szereg wyśmienitych dań, które wkrótce trafią do kart menu obiektów zaangażowanych w przedsięwzięcie Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.
Restauracje, które znalazły się na szlaku kulinarnym enoTARNOWSKIE wyłoniono poprzez otwarty nabór. Następnie zorganizowano wielkie gotowanie połączone z sesją fotograficzną. W projekcie uczestniczą: Bistro PRZEPIS, Restauracja „U Jana”, Restauracja Różana Batorego 19, Restauracja Cristalino Kuchnia i Wino, Restauracja Belle Epoque, Restauracja Mozaika’75 i Restauracja Powiśle.
Szefowie kuchni opracowali przepisy na dania oparte o wina marki enoTARNOWSKIE. Przygotowano szereg dań rodzimej kuchni w różnym wydaniu, ale przyrządzono też np. potrawy kuchni śródziemnomorskiej, których bazę stanowi właśnie wino enoTARNOWSKIE. Imponująca i smakowita jest też deska stworzona w głównej mierze z produktami od lokalnych producentów, czyli z serami od Baby Jagły, pieczywem od Bochny Bachny oraz warzywami, jak i buraczkiem ćwikłowym z ekologicznego gospodarstwa rolnego Jana Czai.
Oferta jest skierowana zarówno dla turystów, którzy podczas swoich wypadów lubią poznawać lokalne smaki, jak i mieszkańców Tarnowa oraz szeroko rozumianego regionu tarnowskiego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakim bogactwem kulinarnym dysponujemy. Projekt Tarnowskiej Organizacji Turystycznej ma uwolnić potencjał turystyki kulinarnej i stanowić inspirację dla kolejnych lokalnych restauracji, aby poszerzać ofertę w nieco innym kierunku niż dotychczas.
To także olbrzymia szansa dla winiarzy oraz miejscowych producentów żywności, żeby trafić do nowych konsumentów, co przełoży się na rozwój prowadzonej działalności.
Więcej: https://malopolskaonline.pl/artykul/37215/Enotarnowska-sesja-ze-smakiem-zdjecia
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS