1 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Mleka (niektóre kalendarze wskazują datę 25 maja). Mleko stanowi ważny składnik codziennego jadłospisu i jest niezwykle bogatym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych. Produkty nabiałowe zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E. Do ważnych składników mineralnych należą potas, magnez, fosfor oraz cynk. Przetwory mleczne oraz mleko powinny być spożywane każdego dnia, zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
Szklanka mleka lub 30 g sera żółtego zaspokaja dziennie zapotrzebowanie organizmu na wapń. Wapń jest dla organizmu bardzo ważny, stanowi budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, płuc i innych narządów wewnętrznych. Wapń wraz z witaminą D zapobiegają pojawieniu się osteoporozy, która prowadzi do zwiększonej podatności na złamania.
Wyroby OSM ŁASK są zdrowe i mają wyjątkowy smak. Produkowane są według tradycyjnych, niezmiennych od lat receptur – bez ulepszaczy, substancji zagęszczających i mleka w proszku. Mleczarnia istnieje od ponad stu lat, a większa część produkcji wykonywana jest ręcznie. W każdej partii widać zaangażowanie i pracę całego zespołu.
Dzięki temu twarogi, sery dojrzewające, masło, śmietany i maślanki są takie jak produkty robione dawniej – w gospodarstwach domowych.
Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS