CZYTAJ: Prowadziła w Łodzi cukiernię, która co roku trafiała na prestiżową listę Gault & Millau. Nagle zrezygnowała z sukcesu i wyjechała z kraju
W sali jadalnianej można bowiem nie tylko podziwiać niezwykłe potrawy i smakować unikalne wina, ale także zachwycić się przepięknym ogrodem, który zagląda do środka przez wielkie okna. To tam Ignacio uprawia ekologiczne warzywa i owoce, z których przyrządza dania swojej kreatywnej kuchni, za co Michelin w tym roku nagrodził go już drugą, tym razem zieloną, gwiazdką (pierwszą, którą utrzymuje do dziś, zdobył już w 2010 roku).
Uczta dla zmysłów w Hiszpanii
– To miejsce jest od lat świątynią lokalnych smaków. Potrawy Ignacio, oparte na dwóch, maksymalnie trzech składnikach, jak lody szpinakowe czy deser z kalafiora, są mistrzowską kulinarną wariacją na temat różnych tekstur i smaków – opowiada Grażyna Woźniczka, prezeska biura podróży Polka Travel, która zalicza restaurację braci Echapresto do swoich ulubionych. Zawsze, gdy się tam wybierze, a robi to dość często, kulinarną przygodę zaczyna od spaceru po ogrodzie. To w nim gospodarze podają niepozorne, ale smakowite przystawki.
– Gdy odwiedzam Venta Moncalvillo z moimi grupami, zwykle jemy tam siedmio- lub dziewięciodaniowe menu z winami dobranymi przez Carlosa. To miejsce jest absolutną wisienką na torcie, zwieńczającą wyprawę szlakiem restauracji z gwiazdkami Michelin po Kraju Basków – dodaje Woźniczka, z wykształcenia romanistka i latynoamerykanistka, która od lat organizuje kulinarne wyprawy po różnych rejonach świata i im przewodzi.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS