A A+ A++

Niewielkie pomidorki koktajlowe idealnie nadają się na kiszenie ich w całości. Robi się to bardzo szybko, a potem są niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 1 kg pomidorków,

Do każdego słoika:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy,
  • 2 liście laurowe,
  • koper,
  • świeży chrzan – korzeń,
  • płaska łyżka soli na 1 litr wody.

Przygotowanie:

  1. Do słoików wkładamy ciasno pomidorki, czosnek, koper, chrzan i przyprawy.
  2. Wodę zagotowujemy z solą, dokładnie mieszamy i zalewamy nią pomidory.
  3. Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Potem przenosimy do chłodniejszej piwnicy lub spiżarki.

Na kanapki, do grillowanych mięs i kiełbasek, do parówek – ketchup można dodawać do wszystkiego, by podkręcić smak potraw! A ten domowy ketchup nie ma sobie równych.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • ½ szkl. musztardy,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 goździk, cynamon, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, ostra papryka, słodka papryka, 5 ziarenek ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe pomidory kroimy na kawałki, cebulę w piórka. Razem podsmażamy je do momentu, aż z pomidorów zacznie schodzić skórka.
  2. Wszystko dokładnie przecieramy przez sito, a następnie gotujemy przez ok. 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  3. Całość odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin albo nawet na całą noc. Potem znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie przecier doprawiamy, na końcu dodając cukier, musztardę i ocet. Jeśli konsystencja jeszcze nam nie odpowiada, odparowujemy lub dodajemy nieco wody.
  5. Gorącą masę przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem i czekamy do ostygnięcia. Gotowy ketchup stawiamy w chłodnym miejscu.

Passata pomidorowa sprawdzi się do dań obiadowych i na śniadania. Można ją dodać do spaghetti, zupy, gołąbków albo lasagne, ale też spełni się w szakszuce. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory należy umyć i pozbawić ich skórek. Najprościej naciąć je od spodu na krzyż i zanurzyć lub polać wrzątkiem. Potem trzeba usunąć szypułkę.
  2. Tak przygotowane pomidory kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, czosnek i zagotowujemy.
  3. Zmniejszamy ogień tak, by całość lekko bulgotała. Po 5 minutach blendujemy zawartość garnka.
  4. Przelewamy do słoików i mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry spodem do ostygnięcia.

Jednocześnie słodki i pikantny świetnie nadaje się na kanapki, ale też do pizzy lub zapiekanek. Warto wypróbować dżem z pomidorów.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. octu winnego,
  • 1/3 szkl. wody,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki płatków chili.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy ocet winny i wodę. Wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Pomidory kroimy i wrzucamy do powstałego syropu. Dosypujemy soli i chili. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 3 godziny, często mieszając.
  3. Dżem powinien znacznie się zredukować. Następnie masę przecieramy przez sito i znów podgrzewamy.
  4. Gorący dżem nakładamy w słoiki, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.

Przepis przydatny przede wszystkim wtedy, gdy samodzielnie uprawiasz pomidory, a one nie chcą lub nie mogą dojrzewać z powodu zarazy albo późnej pory owocowania. Dzięki takiej sałatce pomidory nie zmarnują się, mimo że nie będą czerwone.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżeczka soli.
  • 2,5 szkl. wody,
  • ½ szkl. cukru,
  • ½ szkl. octu,
  • 1 łyżki soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i kroimy w dosyć cienkie plastry. Cebule kroimy w krążki i dorzucamy do pomidorów. Wszystko solimy i mieszamy razem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
  2. Przygotowujemy zalewę. Wszystko razem zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Z pomidorów odlewamy sok, który się z nich wysączył, a zalewamy je zalewą.
  3. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Po tym czasie sałatkę nakładamy w słoiki, które na koniec uzupełniamy zalewą.
  4. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Przetwory z pomidorów są smaczne i dają wiele możliwości kulinarnych. Warto samodzielnie wypróbować przynajmniej niektóre przepisy i cieszyć się ich smakiem nie tylko zimą.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZa nami „Święto Róży” w Różynie
Następny artykułZasypią nas miliony ton zużytych akumulatorów z samochodów elektrycznych?