A A+ A++

Czy przecier pomidorowy jest tak samo zdrowy jak pomidor prosto z krzaczka?

Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw po jakie sięgają Polacy. Sprawdza się do kanapek, a w formie płynnej jako przecier lub passata stanowi bazę sosów i zup.

Zobacz również:

Czasem jednak pojawia się pytanie, czy właśnie przecier, który często był dodawany przez gospodynie domowe, jako baza do pomidorówki, to zdrowa opcja? Czy może jednak lepiej samemu blendować pomidory w domu.

Przecier pomidorowy powstaje w wyniku obróbki termicznej pomidorów. Następnie takie pomidory są przecierane na gładką masę. Taki przecier jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Oczywiście wybierając przecier pomidorowy warto zwrócić uwagę na etykietę. Taki, który będzie miał krótki skład, a na pierwszym miejscu pomidory, będzie sprzyjał naszemu zdrowiu.

Istnieje obawa, że proces obróbki termicznej może odebrać pomidorom ich cenne zasoby. Częściowo tak – chociażby cierpi na tym spadek witaminy C, ale niektóre składniki mogą nawet zyskać na tym zabiegu!

Co z obróbką cieplną? Ten składnik zyskuje wówczas na wartości

Pomidory czy przecier pomidorowy w puszcze są niezdrowe, a wręcz szkodliwe. Lepiej wybieraj te w szklanych opakowaniach123RF/PICSEL

Podczas przerabiania pomidorów na przecier zachodzą różne zmiany w zawartości składników odżywczych, co powoduje zarówno straty, jak i zyski na wartości odżywczej. Warto o tym wiedzieć, bo mając świadomość, czego potrzeba naszemu ciału, możemy wybrać albo spożywanie przecieru lub soku z pomidorów albo świeżych warzyw w większej ilości.

I tak z pewnością na wartości traci zawarta w pomidorach witamina C. Wszystko przez to, że ta witamina jest niezwykle czuła na zmiany temperatur.

Kwas foliowy również ulega częściowej degradacji podczas gotowania. Mniejszy ubytek odnotowuje się w przypadku witaminy K oraz polifenoli.

Ale sytuacja obróbki działa jednak korzystnie na niektóre właściwości. Przede wszystkim taki sposób przerabiania pomidorów powoduje, że likopen zmienia swoją strukturę chemiczną, co sprawia, że organizm ludzki łatwiej go wchłania.

Za co odpowiedzialny jest ten związek chemiczny? Jest on niezwykle cenny dla naszego zdrowia. Jest silnym antyoksydantem, który nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Dla nas ma on właściwości przeciwnowotworowe. To głównie z jego powodu możemy śmiało jeść dobrej jakości przecier pomidorowy.

Dodatkowo także inne antyoksydanty, chociażby jak karotenoidy, również mogą stać się bardziej biodostępne podobnie jak likopen.

Należy także pamiętać o tym, że przecier ma wyższą koncentrację składników odżywczych na jednostkę objętości niż świeży pomidor i chociaż z jednej strony odnotowany jest w pewnym stopniu spadek witamin, to z drugiej strony przez tę koncentrację substancji zyskujemy bardziej skoncentrowane źródło tych składników.

Nie tylko likopen i witamina K. Istny skarb dla naszego serca

Przecier pomidorowy to doskonałe źródło potasu

Przecier pomidorowy to doskonałe źródło potasu 123RF/PICSEL

Mówiąc o pomidorach i o przecierze pomidorowym, czy soku z tego warzywa, trudno nie wspomnieć o potasie.

Pomidory zawierają stosunkowo dużo tego pierwiastka, bo aż 237 mg na 100 g pomidora. Co ciekawe, przecier pomidorowy plasuje się nieco wyżej z ok. 440 mg potasu w 100 g tego produktu.

Dlatego wprowadzenie takiej formy pomidorów do naszej diety, będzie zdecydowanie korzystne, zwłaszcza w kontekście wspierania prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.

Zarówno potas, jak i wcześniej wspomniany likopen zmniejszają ryzyko chorób serca. Likopen obniża poziom “złego” cholesterolu (LDL) i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.

Z kolei potas pomaga regulować ciśnienie krwi, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Razem te dwa czynniki powodują, że pomidory i przecier pomidorowy mogą stać się złotym środkiem w procesie wspierania zdrowia układu krążenia w naszym ciele.

Nie tylko do zupy i sosu. Czy przecier pomidorowy można pić?

Czy przecier pomidorowy można pić?

Czy przecier pomidorowy można pić? 123RF/PICSEL

Passata, przecier, koncentrat pomidorowy – to najczęściej baza wielu sosów, dipów i zup. Jednak okazuje się, że przecier nadaje się także do picia.

Choć zazwyczaj jest on gęstszy i bardziej skoncentrowany niż sok pomidorowy, to też może stanowić napój, lecz być bardziej jak smoothie.

Aby jeszcze wzmocnić jego działanie i dodać kolejne składniki odżywcze, warto go zblendować chociażby z selerem naciowym i pietruszką. Takie warzywne smoothie może stanowić płynną przekąskę lub zastąpić jeden, niewielki posiłek w ciągu dnia.

“Ewa gotuje”: Zupa z suszonych pomidorówPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRządowy Program „Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek organizacyjnych pomocy społecznej w postaci dodatku motywacyjnego na lata 2024–2027″
Następny artykułTusk krytykuje Pełczyńską-Nałęcz. Poszło o kredyt 0 proc.