A A+ A++

Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe

Naleśniki, chociaż w różnych formach przygotowuje się je już od setek lat, wciąż nie tracą na popularności. Nieskomplikowany przepis sprawdzi się bowiem w przypadku nawet największego kuchennego amatora, a późniejszy smak wynagrodzi wszelkie ewentualne trudy.

Zobacz również:

Co ważne, naleśniki pozostawiają szerokie pole manewru. Można bowiem serwować je solo, z dodatkiem dżemu lub pasty orzechowej lub czekoladowej, a także z nadzieniem w postaci owoców (na przykład bananów) czy farszu do pierogów ruskich lub innych, z mięsem czy ulubionymi warzywami. Eksperymenty są więc wskazane, a w przypadku tego dania kucharza ogranicza wyłącznie jego wyobraźnia. Wszystko jednak do momentu.

Niejednokrotnie zdarza się bowiem, że nawet najprostszy przepis staje się wyzwaniem. Naleśniki często rwą się bowiem i nie zachęcają swoją strukturą – zamiast miękkie i puszyste, okazują się “zbite” i twarde. Standardowe ciasto warto w tym przypadku opatrzyć niepozornym dodatkiem. Na zawsze odmieni oblicze tradycyjnych placuszków.

Czy można dodać drożdże do naleśników? Niepozorny dodatek stał się hitem

Doświadczone kucharki stosują ten trik od lat – przyznając, że już odrobina drożdży mocno odmienia smak i wygląd naleśników. Z uznaniem mówią też, że nie muszą czekać godzinami na wyrośnięcie ciasta – a to mimo wszystko zaskakuje miękkością i puszystością. Drożdżowe naleśniki przygotujesz, co ważne, z tych samych składników, co standardowe placuszki. Dodasz jedynie niewielką ilość drożdży – a wkrótce będziesz robić je już tylko w ten sposób.

Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe123RF/PICSEL

Potrzebować będziemy:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 500 ml mleka,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżkę cukru,

  • 20 g drożdży (ewentualnie 10 g suchych drożdży),

  • szczyptę soli,

  • olej słonecznikowy do smażenia,

  • dowolne dodatki do przełożenia.

  1. Mleko podgrzej delikatnie i dodaj do niego cukier, rozkruszone drożdże, 1/4 mąki oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na zaledwie 15 minut, by powstał rozczyn.

  2. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj pozostałą mąkę oraz jajka. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na około pół godziny, by ponownie wyrosło.

  3. Rozgrzej patelnię z olejem, smażąc na niej kolejno cienkie naleśniki. Gdy masa się zetknie, odwróć placek na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Odkładaj na talerz.

  4. Każdy naleśnik wzbogać ulubionymi dodatkami – słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Київ-Баскет” здобув шосту перемогу в сезоні Суперліги Favbet
Następny artykułРакета влучила по місцю дислокації поліцейських у центрі Харкова: є загиблий та багато поранених. Фото