Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe
Naleśniki, chociaż w różnych formach przygotowuje się je już od setek lat, wciąż nie tracą na popularności. Nieskomplikowany przepis sprawdzi się bowiem w przypadku nawet największego kuchennego amatora, a późniejszy smak wynagrodzi wszelkie ewentualne trudy.
Zobacz również:
Co ważne, naleśniki pozostawiają szerokie pole manewru. Można bowiem serwować je solo, z dodatkiem dżemu lub pasty orzechowej lub czekoladowej, a także z nadzieniem w postaci owoców (na przykład bananów) czy farszu do pierogów ruskich lub innych, z mięsem czy ulubionymi warzywami. Eksperymenty są więc wskazane, a w przypadku tego dania kucharza ogranicza wyłącznie jego wyobraźnia. Wszystko jednak do momentu.
Niejednokrotnie zdarza się bowiem, że nawet najprostszy przepis staje się wyzwaniem. Naleśniki często rwą się bowiem i nie zachęcają swoją strukturą – zamiast miękkie i puszyste, okazują się “zbite” i twarde. Standardowe ciasto warto w tym przypadku opatrzyć niepozornym dodatkiem. Na zawsze odmieni oblicze tradycyjnych placuszków.
Czy można dodać drożdże do naleśników? Niepozorny dodatek stał się hitem
Doświadczone kucharki stosują ten trik od lat – przyznając, że już odrobina drożdży mocno odmienia smak i wygląd naleśników. Z uznaniem mówią też, że nie muszą czekać godzinami na wyrośnięcie ciasta – a to mimo wszystko zaskakuje miękkością i puszystością. Drożdżowe naleśniki przygotujesz, co ważne, z tych samych składników, co standardowe placuszki. Dodasz jedynie niewielką ilość drożdży – a wkrótce będziesz robić je już tylko w ten sposób.
Potrzebować będziemy:
-
250 g mąki pszennej,
-
500 ml mleka,
-
2 jajka,
-
1 łyżkę cukru,
-
20 g drożdży (ewentualnie 10 g suchych drożdży),
-
szczyptę soli,
-
olej słonecznikowy do smażenia,
-
dowolne dodatki do przełożenia.
-
Mleko podgrzej delikatnie i dodaj do niego cukier, rozkruszone drożdże, 1/4 mąki oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na zaledwie 15 minut, by powstał rozczyn.
-
Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj pozostałą mąkę oraz jajka. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na około pół godziny, by ponownie wyrosło.
-
Rozgrzej patelnię z olejem, smażąc na niej kolejno cienkie naleśniki. Gdy masa się zetknie, odwróć placek na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Odkładaj na talerz.
-
Każdy naleśnik wzbogać ulubionymi dodatkami – słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS