A A+ A++

W obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, starając się komponować posiłki tak, by zawierały wszystkie niezbędne składniki. Mimo to nierzadko zdarza się, że kiedy jesteśmy poza domem, w przypływie głodu sięgamy po niezdrowe przekąski. W takich momentach warto mieć ze sobą jakim są wafle kukurydziane, które zapewnią nam uczucie sytości, przy niewielkiej liczbie kalorii.

Wafle kukurydziane zamiast pieczywa

Dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść pieczywa, wafle kukurydziane mogą stanowić alternatywną podstawę kanapki. Idealnie nada się do tego wersja z solą morską, która oprócz tego, że posiada wyrazisty smak, ma także niską zawartość tłuszczu i prosty skład, bez zbędnych domieszek. Możemy także zdecydować się na wersję naturalną lub ostrzejszą, z domieszką pieprzu. Niekwestionowaną zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, a także zapewnia nam uczucie sytości na długi czas. Ponadto idealnie nadaje się dla osób, które są na diecie, gdyż zmniejsza apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Kanapki możemy przygotować zer standardowych składników jakich jest szynka lub ser albo wykorzystując różnego rodzaju pasty warzywne i jajeczne – wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, na co akurat mamy ochotę. Tradycyjne wafle kukurydziane w połączeniu z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, będą bogatym źródłem cennej dla oczu luteiny. Początek formularza. Wafle dzięki długiej dacie ważności, możemy przechowywać na przykład w szufladzie w pracy i wykorzystać, kiedy akurat poczujemy głód, a nie mamy pod ręką tradycyjnego pieczywa. Duże paczki, które zawierają 21 krążków, najlepiej sprawdzą się w warunkach domowych, gdzie będziemy mieć pod ręką zawsze odpowiednią ilość.

Bezglutenowa przekąska – na słodko i słono

Kukurydziane wafle mogą być spożywane przez osoby, które chorują na chorobę autoimmunologiczną jaką jest celiakia. Choroba objawia się nietolerancją glutenu, który wstępuje w  zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto. Wafle kukurydziane są produktem bezglutenowym, więc w takim wypadku stanowią idealną przekąskę. Jeśli chodzi o wafle z solą, polecane są dla osób aktywnych fizycznie, które  narażone są na zwiększoną utratę elektrolitów. Jeżeli natomiast najdzie nas ochota na coś słodkiego – możemy wybrać wersję pokrytą z jednej strony czekoladą. Połączenie czekolady z lekko wytrawną kukurydzą, z pewnością przypadnie do gustu każdemu. W sam raz do popołudniowej kawy nadadzą się wafle oblane jogurtem z liofilizowanymi truskawkami. Niewielkie opakowania, zawierające 2 lub 5 wafli, możemy zabrać ze sobą do szkoły, do pracy lub na wycieczkę.

Dla tych, którzy liczą kalorie

Po wafle bardzo często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, ze względu na ich niewielką kaloryczność.  Wafle z solą morską to 18 kcal w standardowym krążku oraz 14 w cienkim. Kiedy się odchudzamy, przeważnie mamy większą ochotę na niezdrowe przekąski, a kukurydziane krążki z powodzeniem mogą zastąpić nam tradycyjny popcorn. Wersja jogurtowa i czekoladowa to ok 70 kcal przypadających na jeden krążek, czyli prawie 3 razy mniej niż standardowy batonik.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoncert 'W podziękowaniu służbom medycznym'
Następny artykuł“Efekt Gessler”. Głodni klienci walili drzwiami i oknami. Byliśmy w knajpie po “Kuchennych rewolucjach”