Dzisiaj, 21 marca (12:20)
Najwięcej mówi się o niej wtedy, gdy pojawia się insulinooporność i widmo cukrzycy. Wówczas przypominamy sobie o tym niewielkim narządzie gruczołowym. Tymczasem trzustka pełni w organizmie szereg innych, nie mniej ważnych, funkcji. Nie warto jej przeciążać. Najskuteczniejszą metodą jest, jak zawsze, profilaktyka. Jakie produkty służą optymalnej pracy trzustki, a jakie jej szkodzą? Kiedy włączyć dietę trzustkową i kto powinien to zrobić?
Najbardziej rozpoznawalną funkcją trzustki jest produkcja insuliny, hormonu, który pozwala redukować poziom glukozy we krwi. Tymczasem trzustka, choć niewielka, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, nie tylko węglowodanowych. Wydziela enzymy, bez których trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów nie byłoby możliwe.
Czytaj także: Dieta kopenhaska. Surowe wytyczne, sztywny jadłospis. Żujesz gumę? To koniec wyzwania
Gdy dochodzi do zaburzenia pracy trzustki, pojawiają się zaburzenia metaboliczne. Najczęściej dochodzi do niech w wyniku zapalenia trzustki, czyli stanu, który – jak każda jednostka chorobowa – wymaga modyfikacji jadłospisu. Wszak dobrze dobrane produkty spożywcze powinny być pierwszym, bo są najbezpieczniejszym, lekiem na pojawiające się dysfunkcje.
Skłonność do ostrych i przewlekłych stanów zapalnych trzustki są skorelowane ze stylem życia, czynnikami genetycznymi oraz chorobami przewlekłymi. Wyższe ryzyko zapalenia trzustki obserwowane jest u osób, które:
- mają kamicę dróg żółciowych,
- spożywają duże ilości alkoholu,
- żyją z chorobami autoimmunologicznymi,
- mają skłonności genetyczne do schorzeń tego narządu.
Dieta trzustkowa jest modelem odżywiania zalecanym przy ostrych i przewlekłych stanach zapalnych trzustki. Warto by pomyślały o niej również osoby, które są genetycznie obciążone tymi schorzeniami. Wszak nie ma skuteczniejszej metody działania niż profilaktyka.
Nadrzędnym celem diety trzustkowej jest odciążenie gruczołu, w którym toczy się stan zapalny. Dla usprawnienia regeneracji trzustki konieczne jest włączenie diety lekkostrawnej, w której ograniczone będzie spożycie tłuszczów i błonnika. Zakres modyfikacji jadłospisu jest uzależniony od przebiegu choroby i indywidualnych reakcji organizmu. Im gorszy przebieg zapalenia trzustki, tym bardziej restrykcyjne zasady trzeba wdrożyć.
Zobacz również: “Złoto Inków” jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć
Zapalenie trzustki wymaga konsultacji lekarskiej. W ostrym stadium choroby, specjalista może zalecić wstrzymanie się od przyjmowania posiłków, a nawet płynów. Czasem trwa to kilka godzin, czasem kilka dni. Po tym czasie trzeba bardzo ostrożnie włączać do diety produkty spożywcze.
Ważne jest nie tylko to, co zjadamy. Nie mniej ważny jest sposób przyrządzania potraw, czas ich spożywania i wielkość porcji. Dietę trzustkową trzeba oprzeć na produktach gotowanych, optymalnie na parze. Tak przygotowane posiłki są lekkostrawne i zachowują najwięcej wartości odżywczych.
Bardzo ważne jest, żeby spożywać świeże i ciepłe, ale nie gorące posiłki i dokładnie je przeżuwać. Najważniejsze, żeby jeść w spokoju, stres jest jedną z najgorszych toksyn trawiennych, i spożywać małe porcje, podzielone na 4-5 posiłków w ciągu aktywnej części doby. Zaleca się wypijanie minimum 1,5 litra wody.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS