A A+ A++

Św. Hildegarda podkreślała, że jedzenie naprawdę może zwalczać choroby. Ta niezwykła średniowieczna mniszka wnikliwie obserwowała przyrodę i organizm człowieka, dzięki czemu zdołała opisać właściwości wielu prozdrowotnych produktów spożywczych. Co jeść, by wzmocnić serce? Co będzie dobre na problemy z trawieniem, a co sprawdzi się w walce z wirusami? Sprawdź!

1. Na przeziębienia

Św. Hildegarda wymienia szereg produktów, które mają wspomóc organizm w walce z wirusami i bakteriami. Jednym z nich jest bertram, którego korzeń ma wiele właściwości prozdrowotnych. Bertram ułatwia przyswajanie związków odżywczych zawartych w pożywieniu, przez co przyczynia się do ogólnego usprawnienia funkcjonowania organizmu. Przyprawa ta działa również oczyszczająco, dzięki czemu usuwa z naszego ciała toksyny i łagodzi stany zapalne. Tutaj: https://hildegarda.edu.pl/bertram-na-przeziebienia-i-nie-tylko/ znajdziesz więcej informacji na temat bertramu i jego zastosowania w diecie. Kolejną przyprawą zwalczającą infekcje jest wrotycz pospolity. Święta zalecała dodawanie go do różnego rodzaju potraw. Jej zdaniem doskonale radzi sobie z katarem i kaszlem. Św. Hildegarda propagowała również kurację nalewką z rzęsy wodnej. Substancje zawarte w tej roślinie usuwają z organizmu wolne rodniki, a pozostałe zioła stosowane w trakcie przyrządzania nalewki usprawniają krążenie, wspomagają pracę układu oddechowego, pobudzają organizm i wzmacniają go, dzięki czemu układ odpornościowy ma większe szanse w starciu z wirusami.

2. Na usprawnienie pracy układu pokarmowego

Mawia się, że zdrowie zaczyna się od jelit. Jest w tym stwierdzeniu sporo racji, ponieważ procesy zachodzące w jelitach mają olbrzymi wpływ na cały organizm. Warto więc co pewien czas zafundować swoim jelitom żywieniową kurację. Świetnie nadaje się do tego celu miód z wszewłogą górską i gruszkami. Taka mieszanka ma silne właściwości antyoksydacyjne. Skutecznie usuwa toksyny, pleśń i wszelkiego rodzaju złogi zalegające w jelitach. Pod tym linkiem znajdziesz dokładny przepis na miód z wszewłogą górską i gruszkami: https://hildegarda.edu.pl/miod-z-wszewloga-gorska-i-gruszkami/. W przypadku problemów z biegunką warto z kolei przyrządzić naleśnik jajeczny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i potrwa zaledwie kilka minut. Wystarczy oddzielić żółtka od białek, a potem dodać do nich biały pieprz i kumin. Masę należy wylać na rozgrzana patelnię i upiec na krucho. Wskazówki na temat przyrządzania omleta i jego zastosowania znajdziesz tutaj: https://hildegarda.edu.pl/jajko-przeciw-biegunce/.

3. Na serce

Choroby serca należą do jednych z najczęściej występujących schorzeń. Św. Hildegarda wiedziała jednak jak zapobiegać takim chorobom i jak wspomagać ich leczenie. W diecie na poprawę pracy serca powinien zaleźć się galgant. Ma działanie rozkurczowe, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga działanie układu krążenia. Serce wzmocnimy również, spożywając kozieradkę. Można przyrządzić z nią pyszne placuszki z dodatkiem innych prozdrowotnych składników. Na serce dobre jest także wino pietruszkowe. Sporządza się je z dobrego wina, owoców głogu, octu winnego, miodu i dużej garści natki pietruszki. Św. Hildegarda podkreśla, że kto regularnie będzie pił taki napój, odzyska zdrowie. Często stosuje się go przy niedokrwieniu i bólach serca, a także po zawałach.

4. Na mocne kości

W okresie rekonwalescencji po złamaniu lub w przypadku innego urazu kości czy chrząstek warto spożywać zupę kolagenową. Gotuje się ją na kościach szpikowych z dodatkiem warzyw i prozdrowotnych przypraw: bertramu, hyzopu, lubczyku czy galgantu. Zupę kolagenową należy gotować bardzo długo, nawet 6-8 godzin, tak by z jej składników mogły uwolnić się wszystkie substancje odżywcze. Przygotowany w ten sposób wywar można przechowywać w zamrażalniku i dodawać do zupy. Można też po prostu regularnie go pić.

Św. Hildegarda opracowała wiele przepisów na zdrowe dania, które wspomagają organizm w walce z różnego rodzaju chorobami. Jeżeli więc zmagasz się z jakąś dolegliwością, koniecznie zapoznaj się z poradami św. mniszki, zmodyfikuj swój codzienny jadłospis i zacznij żyć zdrowo.

(-)
 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolicjanci będą pilnować noszenia maseczek
Następny artykułMarcin Chludziński najcenniejszym prezesem spółek giełdowych