A A+ A++

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, który zakłada całkowitą eliminację kompleksu białek występujących w produktach zbożowych. Jak komponować posiłki bez glutenu i dla kogo jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa – w czym jest gluten?

Gluten to nazwa stworzona dla kompleksu białek zbóż. Od zawartości glutenu zależna jest wartość wypiekowa mąki, co ma ogromne znaczenie przemysłowe. 

Najwięcej glutenu zawiera pszenica, w tym jej odmiany jak orkisz, samopsza i płaskurka. Inne zboża glutenowe to żyto, jęczmień i owies niecertyfikowany. Warto dodać, że na rynku można kupić certyfikowany owies bezglutenowy, który jest dozwolony do spożycia na diecie bezglutenowej. Z certyfikowanego owsa powstaje wówczas mąka owsiana bezglutenowa, wytwarzane są płatki i ciasteczka owsiane, całkowicie bezpieczne dla pacjentów z celiakią. 

Największe zagrożenie dla osób, które stosują dietę bezglutenową ze wskazań medycznych, stanowią produkty, które są zanieczyszczone glutenem. W związku z tym producenci są zobowiązani do umieszczania na opakowaniu informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem. 

W czym jest gluten?

  •       zboża: pszenica i wszystkie jej odmiany, żyto, jęczmień, zwykły owies niecertyfikowany,
  •       kiełki zbóż, zarodki pszenne, zarodki i otręby żytnie, zarodki i otręby owsiane,
  •       mąki: pszenna, żytnia, owsiana, jęczmienna,
  •       wyroby piekarnicze: pieczywo, bułki, ciasta, ciastka ciasto francuskie, pączki, drożdżówki, ciasto na pizzę,
  •       płatki śniadaniowe: pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, musli,
  •       kasze: manna, bulgur, kuskus, jęczmienna (perłowa, mazurska, pęczak), owsiana,
  •       zbożowe kaszki błyskawiczne dla dzieci, mleczno-zbożowe kaszki dla dzieci,
  •       makarony: pszenny (wszystkie odmiany), żytni,
  •       wyroby garmażeryjne: pierogi, kopytka, pyzy, naleśniki,
  •       bułka tarta, panierki, tempura,
  •       napoje: kawa zbożowa, napoje zbożowe, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo.

Osoby, które cierpią na choroby glutenozależne powinny bezwzględnie wyeliminować wszystkie produkty zbożowe, nawet te naturalnie bezglutenowe, chyba że są sygnowane logo z przekreślonym kłosem. 

Po co sięgać na diecie bezglutenowej?

Produkty przetworzone, które mogą być określone mianem bezglutenowych to takie, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg/kg). Są to śladowe ilości, które nie mają wpływu na pogorszenie stanu zdrowia lub samopoczucia osoby dotkniętej nadwrażliwością na gluten. Wówczas na etykiecie powinno znajdować się logo z przekreślonym kłosem, który jest międzynarodowym licencjonowanym znakiem świadczącym o tym, że produkt nie zawiera glutenu oraz nie jest nim zanieczyszczony.

Co nie zawiera glutenu?

  •       soja,
  •       kukurydza,
  •       ciecierzyca,
  •       ryż,
  •       tapioka,
  •       teff,
  •       amarantus,
  •       komosa ryżowa (quinoa),
  •       kasza gryczana,
  •       kasza jaglana,
  •       sorgo,
  •       maniok,
  •       groch,
  •       fasola,
  •       mięso, 
  •       ryby,
  •       owoce morza,
  •       warzywa,
  •       owoce.

Dodatki dodawane do żywności dozwolone na diecie bezglutenowej to: guma guar, agar, guma ksantanowa, karob, karagen, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop klonowy, dekstroza, maltodekstryny, skrobia modyfikowana i inne (o ile są oznaczone jako bezglutenowe).

Dieta bezglutenowa – jadłospis 

Komponowanie menu na diecie bezglutenowej może stwarzać problemy jedynie na początku jej stosowania. Warto dokładnie sprawdzać producentów żywności i wybierać sprawdzone miejsca na robienie zakupów. Produkty bezglutenowe są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w wielkoformatowych marketach – w specjalnie wydzielonych sektorach. 

Przykładowy jadłospis diety bezglutenowej

  •       śniadanie – jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami, chleb bezglutenowy,
  •       II śniadanie – koktajl na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem borówki amerykańskiej i miodu,
  •       obiad – grillowana pierś z indyka z komosą ryżową i brokułem,
  •       podwieczorek – bezglutenowe ciasteczka owsiane, 
  •       kolacja – sałatka grecka z pestkami dyni. 
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł200. rocznica urodzin Wilhelma von Blandowskiego. Czym zajmował się ten wybitny gliwiczanin?
Następny artykułZnamy warunki kontraktu Karola Świderskiego. Rekord względem Polaków w MLS