Jak dotychczas nie stwierdzono przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka. Przeprowadzone badania genetyczne tzw. molekularnych wskaźników przystosowania do organizmu ludzi wskazują na typowy profil charakterystyczny dla wirusów ptasich i brak głównych cech przystosowawczych stwierdzanych w szczepach wirusów grypy ptaków wywołujących zakażenia człowieka. Z czego może wynikać teoretyczne zagrożenie dla zdrowia człowieka?
Szybkie tempo mutacji wirusów grypy: wirus niepatogenny dla człowieka dziś może stać się nim po pewnym czasie. Możliwość „wymieszania się” elementów genomu wirusa ludzkiego i ptasiego podczas zakażenia wirusem H5N8 człowieka, który w danym momencie jest również zainfekowany wirusem ludzkim: może powstać nowy wariant – osoby należące do grupy ryzyka zawodowego (hodowcy drobiu, lekarze weterynarii, ornitolodzy, myśliwi) powinny się szczepić przeciwko grypie ludzkiej. (Źródło: http://www.piwet.pulawy.pl/piwet7/files/H5N8/Grypa%20H5N8%2025.01.2017.pdf)
Należy podkreślić, że są to zagrożenia teoretyczne i w naszych warunkach mało prawdopodobne, jednak nie można ich bagatelizować. Aby zminimalizować ryzyko zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów. Ponadto należy: spożywać mięso drobiowe poddane obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70° C, myć z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem, nie dopuszczać do kontaktu mięsa drobiowego z innymi produktami spożywczymi. Wirusa nie niszczy zamrażanie mięsa.
Informacja Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubartowie dotycząca ptasiej grypy znajduje się pod linkiem https://psselubartow.pis.gov.pl/?news=144
A.Trojak ZKR
foto: www.kalendarzrolnikow.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS