Sałatka jarzynowa zasadniczo powinna być zjedzona w ciągu 1-2 dni po przygotowaniu, jeśli znajdują się w niej jajka, cebula i oczywiście majonez. Zwłaszcza on zdecydowanie skraca przydatność do spożycia tego świątecznego klasyku. Jeśli jednak przygotowaliście sałatkę z użyciem całego słoika majonezu, lepiej zaproście znajomych do konsumpcji. Taka sałatka długo w lodówce nie postoi i zdecydowanie nie należy jej mrozić.
Dlatego większość z nas przechowuje w lodówce sałatkę jarzynową bez majonezu, dodając go bezpośrednio przed podaniem potrawy na stół. Ten sposób sprawia, że sałatką można się cieszyć nawet przez kilka dni.
Co ciekawe, sałatkę bez majonezu można również z powodzeniem mrozić, pamiętając jednak, by w jej składzie nie znajdowały się ogórki kiszone, jajka i cebula. Dlaczego? Bo te produkty po odmrożeniu nie będą ani smakowały dobrze, ani pachniały i zdecydowanie sprawią, że sałatka będzie niejadalna.
Ugotowana, pokrojona w kostkę marchew, wymieszana z kukurydzą, groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i selerem lub korzeniem pietruszki to idealna baza sałatki jarzynowej, którą z powodzeniem można mrozić.
Pokrojone i wymieszane warzywa wystarczy przełożyć do woreczka strunowego lub pojemnika do mrożenia i zamknąć szczelnie. W zamrażalniku mogą przebywać nawet 1-2 tygodnie. Warto mrozić je w małych porcjach na raz – dzięki temu świeża sałatka jarzynowa wyląduje na naszym stole w krótkim czasie.
Po wyjęciu woreczka z zamrażalnika należy przełożyć mieszankę warzyw do lodówki – wystarczy kilka godzin. Do tego świeżo krojony ogórek i cebula oraz ugotowane na twardo jajko. Po wymieszaniu z majonezem sałatka będzie smakować dokładnie tak, jak ta świeżo zrobiona.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS