Kurze jajka to skarbnica witamin i mikroelementów, doskonale przyswajanych przez organizm. W białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku fosforu, wapnia i magnezu, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B.
Pamiętajmy jednak o tym, że jedno duże jajko zawiera również ok. 186 mg cholesterolu. Naukowcy przekonują, że jedzenie 2 jajek dziennie zwiększa ryzyko zawału, cukrzycy, a nawet przedwczesnego zgonu! Mimo to dietetycy, nie rekomendują tego, by całkowicie ograniczyć jajka diecie. Należy jednak ograniczyć ich liczbę.
Zdrowe osoby mogą jeść nawet 1-2 jajka dziennie. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny ograniczyć spożywanie jajek do 2-3 sztuk na tydzień. Należy wliczyć w to również jajka wykorzystywane do przyrządzania takich potraw, jak makaronów, ciast, naleśników. Ponadto jajka zakwaszają organizm, więc powinny być łączone z zasadotwórczymi warzywami, czyli także cebulą, pomidorami, szpinakiem czy szparagami.
Wysoka zawartość białka i tłuszczu w jajkach sprawia, że mogą one znacząco obciążać nerki odpowiedzialne za metabolizm białka i wątrobę, która odpowiada za przemiany cholesterolu. Pamiętajmy także, że jedno jajko ma ok. 90 kalorii.
Należy unikać jedzenie jajek na surowo. Grozi to zatruciem pokarmowym wywołanym przez bakterie salmonelli, a w konsekwencji bólami brzucha i głowy, wymiotami, biegunką oraz podwyższoną temperaturą. Groźne drobnoustroje giną dopiero w temperaturze 70 stopni, dlatego znacznie bezpieczniejsze jest spożywanie jajek poddanych obróbce termicznej. Dietetycy odradzają także jedzenie jajek smażonych, szczególnie na tłuszczu zwierzęcym.
Jajka najlepiej jeść po ugotowaniu “na miękko” (do 3 minut). Dłuższa obróbka termiczna (szczególnie trwająca powyżej 10 minut) znacząco zmniejsza ilość witamin i obniża wartość odżywczą białka (nawet o 40 proc.), a także doprowadza do reakcji siarki z żelazem – dookoła żółtka powstaje wtedy charakterystyczna zielonkawa obwódka. Jajko staje się wówczas bardziej ciężkostrawne, a dodatkowo może powodować bóle brzucha czy wzdęcia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS