A A+ A++

Czosnek to popularny dodatek do dań, stosowany powszechnie w każdej kuchni. Poza wzbogacaniem smaku potraw posiada także lecznicze właściwości. Zawarte w nim cenne substancje odżywcze wspierają funkcjonowanie organizmu i wspomagają naturalną barierę ochronną. Jakie korzyści płyną z regularnego spożywania czosnku? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.

Czosnek – bogactwo z natury

Czosnek pospolity to warzywo znane każdemu. Do Europy trafił około XVI w., a wcześniej od wieków znany był w Azji oraz w Ameryce Północnej i Afryce. Składnik tak wielu potraw z różnych części globu posiada także wiele wyjątkowych właściwości.

Co znajduje się pod jego skórką? W każdym ząbku znajdziemy związki flawonoidowe, aminokwasy, cukry i związki śluzowe. Do tego należy dodać bogactwo witamin – B1, B2, B6, C oraz E. Prozdrowotnie działają także inne składniki, m.in. biotyna, białka, kwas nikotynowy oraz aminokwasy – arginina, kwas glutaminowy, asparaginowy i kwasy tłuszczowe. To wszystko składa się na niezwykłą zdrowotną mieszankę. Warto jeść go codziennie w wersji surowej (ew. od czasu do czasu zastępować go czosnkiem w kapsułkach), by wspomagać układ odpornościowy i wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.

Czosnek – jakie korzyści przynosi?

Regularne jedzenie czosnku to przede wszystkim poprawa odporności – zawarte w nim związki wspierają organizm w obronie przed drobnoustrojami, bakteriami oraz grzybami. Korzyści z jedzenia czosnku odczują również osoby cierpiące na problemy z krążeniem. Poprzez zwiększenie wydzielania kwaśnych i naturalnych steroidów zostaje zachowany właściwy poziom cholesterolu w organizmie.

Czosnek pomaga również regulować poziom cukrów, lipidów oraz homocysteiny. Zwłaszcza ten ostatni związek ma istotne znaczenie dla naszego zdrowia – im jest go więcej, tym większe ryzyko wystąpienia zawału serca.

Czosnek – w jakiej formie najlepszy?

Korzyści wynikający z regularnego jedzenia czosnku jest wiele, tym bardziej warto włączać go do diety możliwie jak najczęściej. Najlepiej dodawać go od potraw w formie surowej – po obróbce termicznej i smażeniu traci swoje lecznicze właściwości. W przypadku infekcji warto przyrządzać domowe syropy lub sięgnąć po suplement, czosnek w kapsułkach.

W niektórych przypadkach jego stosowanie nie jest wskazane. Produktów zawierających czosnek powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie należy go stosować także przy zażywaniu środków przeciwzakrzepowych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWIADOMOŚCI Z POWIATU 12 2020
Następny artykułRadio to nie przeżytek. Zobacz, jak wyglądają nowoczesne modele