A A+ A++

kuchenne nowości

Agata Dutkowska

15-10-2020 (10:07)

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Jako środek leczniczy od kilku tysięcy lat, a w kuchni wykorzystywany jest na dziesiątki sposobów. Właściwości leczniczych tego kulinarnego skarbu, nie można przecenić. Przede wszystkich czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, manganu, selenu, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu.

Podziel się

Czosnek w roli głównej

Czosnek w roli głównej (123RF)

dugxq1y

Charakterystyczny zapach czosnku to efekt działania organicznych związków siarki, z których kluczową rolę odgrywa allicyna. Czosnek najczęściej wykorzystywany jest w charakterze przyprawy, dodatku aromatyzującego potrawy. Możemy jednak przygotować dania, w których czosnek odgrywa rolę główną. Oto pięć pomysłów na czosnkowe specjały.

Puree z czosnku

Upieczony i zmiażdżony czosnek ma łagodny smak, pięknie pachnie i może być dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych, szczególnie do pieczonych ryb i mięs. Potrzebujemy: dwie duże główki czosnku, pół szklanki mleka, łyżkę masła, sól i pieprz. Czosnek dzielimy na ząbki, ale nie obieramy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy 10 minut. Upieczony czosnek wyciskamy z łupin i wrzucamy do garnka. Wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

dugxq1y

Warto jeść codziennie

Zupa czosnkowa

Czosnek jako główny składnik zupy? Wydaje się to dziwne, ale smak takiej potrawy jest naprawdę niesamowity. Do przygotowania naszej zupy potrzebujemy: główkę czosnku, trzy duże cebule, trzy pomidory, kilka kromek chleba, oliwę, sól i pieprz. Cebulę, pomidory i czosnek kroimy na plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba robimy grzanki i podajemy je do zupy.

dugxq1y

Pasta z czosnku

Kanapka z pastą czosnkową to nie tylko proste, ale i zdrowe danie. Składnikami takiej pasty są: główka czosnku, jajko, pół kostki twarogu, kilka łyżek jogurtu, cytryna , oliwa z oliwek, sól i pieprz. Jajko gotujemy na twardo, czosnek siekamy drobno. Dodajemy je do twarogu, dodajemy jogurt i oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zgniatamy widelcem. Podajemy od razu.

123RF

(123RF)

Czosnek marynowany

Marynowanie czosnku pozwoli nam na zachowanie jego smaku i aromatu, a z drugiej strony lekko złagodzi jego ostrość. Słoiczek z czosnkiem powinien znaleźć miejsce w każdej lodówce. Składniki: kilka główek czosnku, szklanka octu, szklanka wody, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli, ziele angielskie, goździki, liść laurowy.

dugxq1y

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz czosnku i gotujemy pół godziny. Marynatę studzimy. Czosnek obieramy delikatnie, wkładamy do małych słoiczków, zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Po tygodniu czosnek jest już gotowy do jedzenia.

Sos czosnkowy

Jednym z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania czosnku jest zrobienie z niego sosu, świetnie pasującego do wędlin czy jajek. Przepis jest dziecinnie prosty. Potrzebujemy: pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu greckiego, łyżeczka koperku, pół łyżeczki pieprzu, trzy ząbki czosnku, sól. Czosnek obieramy, kroimy drobno i rozcieramy nożem ze szczyptą soli. Do miski wkładamy majonez, dodajemy jogurt, posiekany koperek, czosnek i doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy, sos przekładamy do słoiczka. Może stać w lodówce dwa tygodnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dugxq1y

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDAS pomógł w zimnym Nürburgu
Następny artykułPolicjanci zlikwidowali plantację konopi indyjskich