Dzisiaj, 20 listopada (17:40)
Czosnek jest warzywem, które się albo nienawidzi, albo kocha. Jeśli nie jesteśmy jego sympatykami, to trzeba się do niego przekonać, bo nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Ale kultura jedzenia czosnku to nie tylko europejska tradycja. W Korei Południowej, ojczyźnie kimchi, istnieje czosnek o niebanalnym, łagodnym smaku, a na dodatek o czarnym kolorze. Czym jest czarny czosnek? Jak zrobić czarny czosnek? Sprawdźmy.
Zwykłego czosnku nie trzeba nikomu zapewne przedstawić, bo w naszej kulturze kulinarnej jest prawie od zawsze obecny. A co można powiedzieć o czarnym czosnku? Jego pochodzenie przypisuje się Dalekiej Azji, ale obecnie produkowany jest również w Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych. Wbrew pozorom, to nie jest specjalna odmiana, ale warzywo poddawane jest obróbce, co sprawia, że jasne ząbki zmieniają kolor, ale także ma inny smak oraz zmieniają się jego właściwości.
Jak smakuje czarny czosnek? Jest zdecydowanie słodszy niż jego surowy odpowiednik, ale także wiele osób wyczuwa w nim delikatną kwaskowość. Ponadto staje się na tyle miękki, że z łatwością można go rozsmarować na kanapce albo toście, albo dodać do past, zup czy kremów.
Sprawdź: Czosnek: Kto nie powinien go spożywać?
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS