A A+ A++

Czosnek jest warzywem, które się albo nienawidzi, albo kocha. Jeśli nie jesteśmy jego sympatykami, to trzeba się do niego przekonać, bo nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Ale kultura jedzenia czosnku to nie tylko europejska tradycja. W Korei Południowej, ojczyźnie kimchi, istnieje czosnek o niebanalnym, łagodnym smaku, a na dodatek o czarnym kolorze. Czym jest czarny czosnek? Jak zrobić czarny czosnek? Sprawdźmy.

Czym jest czarny czosnek?

Zwykłego czosnku nie trzeba nikomu zapewne przedstawić, bo w naszej kulturze kulinarnej jest prawie od zawsze obecny. A co można powiedzieć o czarnym czosnku? Jego pochodzenie przypisuje się Dalekiej Azji, ale obecnie produkowany jest również w Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych. Wbrew pozorom, to nie jest specjalna odmiana, ale warzywo poddawane jest obróbce, co sprawia, że jasne ząbki zmieniają kolor, ale także ma inny smak oraz zmieniają się jego właściwości. 

Jak smakuje czarny czosnek?  Jest zdecydowanie słodszy niż jego surowy odpowiednik, ale także wiele osób wyczuwa w nim delikatną kwaskowość. Ponadto staje się na tyle miękki, że z łatwością można go rozsmarować na kanapce albo toście, albo dodać do past, zup czy kremów. 

SprawdźCzosnek: Kto nie powinien go spożywać?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMarki – mniej smogu, więcej lepszego powietrza
Następny artykułWypadek z udziałem wózka elektrycznego