Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź
odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy
można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?
14
listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim
Światowego Dnia Cukrzycy jest: „Cukrzyca: znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Według
danych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w Polsce mamy ponad 3 miliony
osób z cukrzycą, a prognozy potwierdzają ciągłe zwiększanie tej liczby. Główne
przyczyny choroby to zmniejszający się poziom aktywności fizycznej oraz coraz
częstsze występowanie nadwagi i otyłości. O diecie cukrzycowej – co wolno jeść,
a czego unikać, mówi Weronika Pawluch, dietetyk w Szpitalu w Sztumie, Grupa
American Heart of Poland.
Zapraszamy: https://czest.info/zdrowie
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS