A A+ A++

Sok malinowy zatrzymuje wartości odżywcze właściwe malinom. Jest bomba witaminową – zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i PP oraz ogromną dawkę witaminy C. Ponadto, jest cennym źródłem kwasu pantotenowego, biotyny, pektyn, garbników, antocyjanów, a także błonnika. W soki z malin obecne są także mikro- i makroelementy: żelazo, magnez, miedź, cynk, wapń, potas i mangan. Sok z malin zawiera również kwasy – jabłkowy, cytrynowy, elagowy i salicylowy.

Od dawien dawna sok z malin uznawany jest za najlepszy lek w walce z przeziębieniem. Zawarty w nim kwas salicylowy, obecny także w aspirynie i polopirynie, stymuluje organizm do walki z chorobą, wzmagając potliwość, której efektem jest obniżenie gorączki. Działanie to wspierają olejki eteryczne obecne w soku malinowym, które posiadają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne.

Sok malinowy sprawdzi się jednak nie tylko w leczeniu, ale także profilaktyce. Zawarte w nim witaminy i minerały skutecznie wspierają odporność. Antyoksydanty natomiast usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój komórek rakowych i starzenie się skóry.

W medycynie naturalnej sok z malin od lat znajduje wykorzystanie jako lek na bóle żołądka, wymioty czy szkorbut. Obecność wapnia, potasu i magnezu sprawia, że sok malinowy ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego – poprawia pracę serca, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała pojawieniu się miażdżycy. Dodatkowo potas pomaga przy dolegliwościach nerek i wątroby stabilizując gospodarkę wodną organizmu.

Żelazo i miedź zawarte w soku malinowym wspomogą organizm walczący z niedokrwistością.

Ciekawą właściwością soku malinowego jest wspomaganie odchudzania. Dział bowiem przeczyszczająco, regulując pracę układu pokarmowego, a także oczyszczająco, ponieważ pomaga pozbyć się toksyn.

Sok z malin dostępny jest w sklepach, czasem łączony z cytryną lub żurawiną. Zakupienie go jest rozwiązaniem szybkim i prostym, ale warto pamiętać, że takie produkty zawierają substancje dodatkowe, np. konserwanty.

Domowy sok z malin gwarantuje natomiast zdrowie w czystej postaci, bez wspomagaczy. Przygotowanie soku malinowego nie jest trudne, a pozwala zachować smak lata i zaopatrzyć naszą spiżarnię w cenny lek na przeziębienie. Wystarczy przepłukać maliny, przepuścić przez sitko, zagotować sok i wlać do niewielkich słoiczków.

Sok malinowy sprawdzi się zarówno na zimno, z lodem i cytryna lub finezyjnych drinkach, jak i na gorąco. Jest doskonałym dodatkiem do herbaty czy grzańców piwnych.

W deserach sprawdzi się jako polewa do budyniu śmietankowego czy kaszy manny. Po dodaniu soku malinowego do jogurtu naturalnego otrzymamy zdrowy i smaczny deser na upalne dni, a w połączeniu z bitą śmietaną sok utworzy krem do ciast i babeczek, pyszny i bez konserwantów.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGodzina W – legnickie obchody rocznicy powstania
Następny artykułDeszczowy poranek, ale potem wróci słońce. A jaka pogoda na weekend?