1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.
2. Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem.
3. Kurczaka zawiń w folię aluminiową, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
4. Sosem polej kurczaka na talerzu.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS