A A+ A++

Cykoria jest słynnym warzywem, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy cykorię też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza się w dietach redukcyjnych oraz mających na celu oczyszczenie organizmu. Cykoria kryje w sobie również potencjał antyrakowy. Warzywo to potrafi nie tylko zadbać o nasze ciało, lecz także uspokoić umysł!

Częścią jadalną cykorii jest wyrastająca z korzenia palowego kremowobiała liściasta główka o zielonych brzegach, fot. shutterstock
  1. Odmiany i uprawa cykorii
  2. Co łączy cykorię z kawą?
  3. Cykoria – warzywo, które odchudza
  4. Antyrakowa moc cykorii
  5. Naturalny lek na bóle kości i stawów – cykoria
  6. Cykoria jako sposób na odporność
  7. Cykoria to ochrona układu sercowo-naczyniowego
  8. Detoksykacja z cykorią
  9. Uspokój się z cykorią
  10. Kulinarne możliwości cykorii

Cykoria jest rośliną zielną należącą do rodziny astrowatych. Wyróżnia się 8 jej gatunków, przy czym typowym przedstawicielem jest Cichorium intybus L. W warzywniakach możemy ją kupić od listopada do kwietnia. Ma delikatną łodygę, lancetowate liście i jasnoniebieskie kwiaty. Częścią jadalną cykorii jest wyrastająca z korzenia palowego kremowobiała liściasta główka o zielonych brzegach. Idealne okazy mają śnieżnobiałe listki – im więcej zielonego koloru tym bardziej gorzki smak. Z kolei  – im mniejsza główka i ściślej ułożone listki – tym smaczniejsza cykoria. Odmiana dzikorosnąca tej rośliny wygląda zupełnie inaczej i przypomina sałatę.

Odmiany i uprawa cykorii

W sklepach ogrodniczych możemy znaleźć wiele odmian cykorii różniących się między sobą kształtem i kolorem. Niektóre z nich są uprawiane ze względu na liście i stosowane jako składnik sałatek (A Grumolo Bionda, Di Bruxelles, Palla Rossa, Endywia kędzierzawa), inne – ze względu na korzeń nadający się do pieczenia (cykoria sałatowa) czy podziemną łodygę, której używa się jako substytut kawy (Sativum). Cykoria liściowa jest jednak najpopularniejsza. Roślina nie ma wygórowanych wymagań glebowych, jednak dla jej optymalnego wzrostu, podłoże powinno być próchnicze, średnio-wilgotne oraz wapienne. Nasiona wysiewamy w pierwszej połowie czerwca na głębokość ok. 1,5 cm i w odstępach 25 cm między kolejnymi rządkami. Po wykiełkowaniu należy cykorię „przerwać”, tak, by odstępy między sadzonkami wynosiły ok. 10 cm. We wrześniu korzenie ostrożnie wykopujemy i podcinamy jej liście do wielkości ok. 3 cm. Ścięte kawałki listków można przeznaczyć na paszę dla zwierząt. Korzenie, które są większe niż 2 cm będą używane do zimowego pędzenia tego warzywa. Przeznaczone do tego procesu partie rośliny trzeba zakopać w pisaku, np. w piwnicy i regularnie podlewać. Temperatura podłoża nie powinna przekraczać 15 stopni C. Kiedy główki osiągną wielkość 18 cm będą gotowe do zbioru i spożycia.

Co łączy cykorię z kawą?

Cykoria jest znana jako jedna z najstarszych roślin wymienianych w literaturze. Spożywali ją już starożytni Egipcjanie i Grecy. Horacy wspominał o niej w swoich pismach tratujących o diecie, której podstawą były oliwki, malwa i cykoria endywia. Od wieku XVIII roślina ta zyskała ogromne znaczenie gospodarcze w Europie, gdzie zdobyła popularność jako substytut niedostępnej w czasach wojen kawy. Do dzisiaj korzeń cykorii jest używany jako zamiennik kofeinowego napoju w amerykańskich więzieniach. Co więcej, ze względu na to, że w przeciwieństwie do niego, nie podrażnia żołądka i nie prowadzi do zakwaszenia i odwapnienia organizmu, stanowi alternatywę dla osób nietolerujących kawy.

Uprawa cykorii, fot. shutterstock

Cykoria – warzywo, które odchudza

Cykoria jest uznawana za roślinę, która znakomicie usuwa toksyny z naszego organizm. Wspiera procesy trawienne, a do tego zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, was szczawiowy i nikotynowy, karoten, a także mnóstwo witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9), witamina C, E i K oraz minerałów – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, selen, siarka, wapń i żelazo. Za charakterystyczny gorzki smak cykorii odpowiada laktucyna i laktukopikryna. Składniki te poprawiają trawienie i przyspieszają spalanie tłuszczu. Jedna główka cykorii tylko 30 kcal.

Antyrakowa moc cykorii

Naukowe badania dowiodły, że ekstrakt z cykorii potrafi dokonać redukcji nowotworu w różnych stadiach rozwoju. Za tę właściwość odpowiadają prawdopodobnie zawarte w roślinie fruktany o działaniu antyrakowym i przeciwutleniającym. Co więcej, okazało się, że obecne w niej polifenole i fitochemiczne związki potrafią zapobiegać wystąpieniu nowotworu piersi i jelita grubego.

Naturalny lek na bóle kości i stawów – cykoria

Cykoria jest wykorzystywana w naturalnym leczeniu zapalenia kości i stawów, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości. W 2010 roku przeprowadzono badanie, podając chorym dawkę cykorii, po której zaobserwowano wyraźną poprawę ich stanu zdrowia i zmniejszenie bólu związanego ze zmianami zwyrodnieniowymi. Poza uzupełnianiem leczenia poważnych schorzeń, warzywo to może być również stosowane jako bezpieczny środek przeciwzapalny na bóle mięśniowe i bóle stawów towarzyszące infekcjom wirusowym.

Cykoria jako sposób na odporność

Cykoria potrafi znacznie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Wykazuje wyraźne działanie przeciwbakteryjne na niebezpieczne szczepy bakterii, a oprócz tego zawiera polifenole i fitochemikalia, które są świetnymi przeciwutleniaczami i wymiatają wolne rodniki z układu krwionośnego. Roślina ta zmniejsza tym samym ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca.

Cykoria to ochrona układu sercowo-naczyniowego

Inulina zawarta w cykorii nie tylko działa korzystne na układ pokarmowy, lecz także prowadzi do zmniejszenia poziomu “złego” cholesterolu w organizmie. Cholesterol LDL jest jedną z głównych przyczyn miażdżycy i wysokiego ciśnienia krwi. Może również przyczyniać się do wystąpienia ataków serca i udarów mózgu.

Roślina ta jest pełna roślinnych fenoli, które wykazują działanie przeciwzakrzepowe i zapobiegają arytmii. Picie kawy z cykorii zamiast tradycyjnej – kofeinowej – może znacznie zmniejszyć ryzyko choroby sercowo-naczyniowej.

Sałatka z cykorią, fot. shutterstock

Detoksykacja z cykorią

Wyciąg z korzenia cykorii jest często stosowany jako środek moczopędny. Zwiększenie częstotliwości oddawania moczu może pomóc w eliminacji toksyn, które organizm magazynuje w wątrobie i nerkach, a także przyczynić się do spadku masy ciała poprzez wyeliminowanie nadmiaru wody i usunięcie z ciała ok. 4 proc. tłuszczu.

Uspokój się z cykorią

Cykoria wykazuje właściwości uspokajające – łagodzi stres i jego niebezpieczne dla organizmu skutki. Ekstrakt z jej korzenia sprawdza się również jako bezpieczny i naturalny środek nasenny. Dzięki antystresowemu działaniu, roślina ta zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, zaburzeń równowagi hormonalnej i przedwczesnego starzenia.

Kulinarne możliwości cykorii

Cykoria nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, lecz także stanowi świetny składnik sałatek i surówek. Do tego sprawdza się w wersji pieczonej i duszonej. Możemy spożywać ją również w formie napoju, który jest w stanie zastąpić nam kawę.

Jedną ze smaczniejszych propozycji podania cykorii jest jednak połączenie jej z orzechami włoskimi i jabłkiem w formie surówki.

Składniki (porcja dla 2 osób):

Przygotowanie:
Cykorie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym odkrawamy głąby i pożółkłe liście u nasady. Tak przygotowanie warzywo kroimy na kawałki. Jabłka obieramy, usuwamy z nich nasiona, kroimy w kostkę, a następnie polewamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Orzechy kroimy na drobne kawałki, po czym w osobnej misce przygotowujemy sos, ubijając mikserem śmietanę z musztardą, cydrem, solą i pieprzem. Na koniec przesypujemy do salaterki przygotowane składniki i polewamy je niewielką ilością sosu, dokładnie wszystko mieszając.
Smacznego!

Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)

Bibliografia

  1. Encyclopaedia Britannica ; “Chicory”; data dostępu: 2019-05-31
  2. Renée A. Street, Jasmeen Sidana, Gerhard Prinsloo; “Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology”; data dostępu: 2019-05-31
  3. D’evoli L i in.; “Red chicory (Cichorium intybus L. cultivar) as a potential source of antioxidant anthocyanins for intestinal health.”; data dostępu: 2019-05-31
  4. Fine Cooking Issue 2; “Red, White, or Green, Chicory Brightens Winter Cooking”; data dostępu: 2019-05-31
  5. Mercola; “What is chicory good for?”; data dostępu: 2019-05-31
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMężczyznę wciągnęła maszyna rolnicza. Zginął na miejscu
Następny artykułKraska: myślenie przez pielęgniarki o strajku jest nieroztropne