W jelitach bytuje mnóstwo dobrych bakterii i drożdżaków, które żyją z nami w pełnej symbiozie. Są dla nas bardzo cenne, ponieważ pomagają strawić resztki pokarmów oraz syntetyzują niektóre witaminy, np. te z grupy B. Wszystko jest w porządku, jeśli między drobnoustrojami zachowana jest homeostaza. Kiedy jednak nasza dieta obfituje w biały cukier i słodycze, węglowodany (chleb, bułki, ciasta), cukry proste (słodkie owoce, miód, dżem itp.), alkohol (piwo, wino) i do tego często przyjmujemy antybiotyki, to w organizmie może dojść do przerostu drożdżaków candida. Zmieniają one formę i stają się grzybem, który wrasta w jelita, powodując ich perforacje (czyli dziurawienie ścianek). Przez dziurki w jelitach do krwiobiegu przedostają się niestrawione resztki pokarmów oraz toksyny, które zaczynają zatruwać organizm.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS