A A+ A++

SKŁADNIKI:

25 sztuk dużych muszli makaronowych
500 g mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
1 cebula
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Sos pomidorowy
puszka pomidorów krojonych
bazylia suszona
sól
pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo
100 g sera startego na tartce (tym razem użyłam mozarelli, ale świetnie sprawdza się też np. parmezan)
olej do smażenia

WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Zahartować zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę a następnie dodać, mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy – masło rozpuścić i wymieszać z mąką,  Mieszać należy energicznie – najlepiej rózgą. Dodać pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować olejem lub oliwą z oliwek. Do każdej muszli włożyć mięsny farsz i układać w naczyniu.

Sos pomidorowy – do garnka wlać pomidory z puszki, dodać przecier, zioła i przyprawy (można dodać też wędzonej papryki) zagotować. Gotować, mieszając ok 5-10 min. Gotowy sos pomidorowy wylać na makaron, a następnie drugą połowę beszamelu. Całość posypać serem i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSłowacja: Opozycyjny ruch OLaNO wygrał wybory parlamentarne
Następny artykułKto blokuje aptekę w przychodni?