A A+ A++

Chutney z cebuli to po prostu wytrawna marmolada, która z powodzeniem może zastąpić ketchup czy inne sosy dodawane do mięs, serów, kanapek. Polecamy szczególnie do domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI:

6 łyżek oliwy
5 czerwonych cebul, drobno posiekanych
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
100 ml wina (użyłam czerwonego)
200 ml wody
3 listki laurowe
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie mala papryczka chili dla miłośników ostrzejszych smaków)

WYKONANIE:

Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki laurowe, wino i wodę. Dusić aż woda wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka. Doprawić sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i przełożyć do słoiczków. Można podawać na ciepło lub na zimno jako np. dodatek do bagietki z serem czy hamburgera.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJennifer Lopez pokazała na Instagramie odważne nagranie w kostiumie kąpielowym. “Nawet na plaży wyglądasz jak milion dolarów”
Następny artykułZamkną ulicę Chopina w Katowicach