A A+ A++

Głównym celem Konkurs kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego jest kultywowanie i popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych według tradycyjnych metod i przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

„Werdykty były jednogłośne”

Łącznie do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 68 zgłoszeń, natomiast do finału przeszło 30 produktów. Komisja konkursowa była zgodna w kwestii wyboru zwycięzców.

– Komisja nie miała wątpliwości, które produkty są najlepsze. Składniki, odpowiednie przygotowanie i wyczucie smaku dały doskonały efekt. Werdykty były jednogłośne – mówi Józef Sarnowski, członek Zarządu Województwa Pomorskiego.

Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:

  1. produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – Helskie Anchovis z firmy Vitapress sp. z o.o. prowadzącej restaurację Gryfon w Jastarni,
  2. produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – Płynny rzepak, czyli olej rzepakowy z Gospodarstwa Rolniczego Michała Paszota,
  3. produkty zbożowe i cukiernicze – chleb owsiany na zakwasie z Pracowni Wypieków Magdaleny Kuczyńskiej,
  4. napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – piwo Krollinger z gdańskiego Browaru PG4,
  5. inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi – syrop malinowo-imbirowy na miodzie lipowym z firmy Kaszubskie Zioła.

Zwycięzcy otrzymają nagrody finansowe w wysokości tysiąca złotych, a za każdy produkt, który znalazł się w finale, uczestnicy konkursu otrzymają po 400 zł. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

Nominacje do „Perły”

Podczas finału konkursu „Pomorskie smaki” dwanaście produktów z naszego regionu otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie, będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Szansę na zdobycie nagrody „Perły” mają: chleb owsiany na zakwasie (Pracownia wypieków Magdalena Kuczyńska), nalewka z czeremchy (Nalewki „Gniewski Dwór” Robert Galiński), piwo Krollinger (Browar PG4), kiszone zielone pomidory (gospodarstwo ekologiczne „U Królów”), olej rzepakowy (gospodarstwo rolnicze Michał Paszota), miód żuławski (Pasieka Miodolandia), korzenny śledź w czerwonym winie (restauracja Kafëbë), marynowana morynka (Koło Gospodyń Wiejskich „Modraki” w Borzechowie), półgęsek i pierśnik (Gospoda Swołowo), śledź mancowy po kaszubsku (stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy), ocet z powiślańskiej śliwki (gospodarstwo rolne E.R. Szczukowscy) oraz syrop lawendowy z miodem lawendowym (gospodarstwo agroturystyczne Lawendowa Osada).

Przyznanie „Pereł” nastąpi podczas targów Smaki Regionów organizowanych 2-4 października 2021 r. w Poznaniu.

pomorske.e

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCałkowicie nowa Kia Sportage – wyjątkowy SUV po raz pierwszy zaprojektowany na rynki europejskie
Następny artykułChińske GPU o wydajności GTX 1080 już gotowe. Układ JM9271 może trafić do masowej produkcji