Chronoodżywianie, czyli dopasowanie tego, co spożywamy, do pory dnia, jest relatywnie nową dziedziną dietetyki, ale coraz częściej zaskakuje nas ciekawymi odkryciami. Mówiąc w dużym skrócie, mamy coraz więcej dowodów na to, że tak samo ważne jak to, co spożywamy, jest to, o której jemy. W nowym badaniu naukowcy postanowili sprawdzić konkretnie, jak pora dnia wpływa na metabolizm białka w kontekście budowy tkanki mięśniowej. Pierwszym krokiem było więc karmienie myszy posiłkami o różnej zawartości białka o różnych porach dniach i jak się szybko okazało, spożywanie białka rano zdecydowanie lepiej działało na budowę tkanki mięśniowej.
Współczynnik wzrostu mięśniowego był 17% wyższy u myszy karmionych rano posiłkiem zawierającym 8,5% białka niż u myszy karmionych wieczorem posiłkiem zawierającym 11,5% białka. Następnie naukowcy przeprowadzili taki sam eksperyment u myszy pozbawionych genu regulującego rytm dobowy, gdzie nie zanotowano żadnej różnicy między posiłkiem białkowym spożywanym rano i wieczorem, co potwierdziło wpływ wewnętrznego zegara organizmu na metabolizm białek. Ostatnią fazą testów było zaś zebranie 60 ochotników, których podzielono na dwie grupy – pierwsza jadła większość dziennego białka na kolację, a druga na śniadanie.
Wyniki były bardzo podobne jak u zwierząt, co sugeruje, że powinniśmy zmienić nawyki i większą część dziennego białka spożywać rano. Osoby z grupy dopasowanej do tej zasady wykazywały lepszy współczynnik wzrostu mięśni szkieletowych i miały lepszą siłę chwytu. Jak tłumaczy autor badań Shigenobu Shibata, zarówno zachodnie, jak i azjatyckie, tendencje żywieniowe, zakładają na śniadanie posiłki o mniejszej ilości białka … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS