A A+ A++

Nadchodzi sezon truskawkowy, więc dziś serwujemy przepis na buchty, czyli po prostu kluski na parze, z pysznym sosem truskawkowym. Dzieci uwielbiają to danie.

Buchty można też podać polane stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawne – z pieczenią i sosem.

SKŁADNIKI:
230 g mleka (mniej więcej jedna szklanka)
30 g drożdży
20 g cukru
500 g mąki
2 jaja
szczypta soli
60 g masła

WYKONANIE:

  • Ciepłe (nie gorące!) mleko, drożdże, cukier, roztopione przestudzone masło mieszamy. Czekamy 5 minut.
  • Dodajemy mąkę, jaja, sól i wyrabiamy ciasto.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na sitku posmarowanym lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
  • Gotujemy wodę. Nakładamy sitko i gotujemy ok.15 min.
  • Kluski podajemy polane np. sosem truskawkowym (jak na zdjęciu).

SOS TRUSKAWKOWY
250 g serek mascarpone
400 g truskawek
Cukier (wg uznania, ja daję 4-5 łyżek)

Owoce z cukrem dokładnie zmiksować, dodać mascarpone i ponownie krótko zmiksować. Powinna powstać puszysta, jednolita masa.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMoskwa: Pożar w szpitalu dla zakażonych koronawirusem
Następny artykułKalendarz Pucharu Świata MTB kurczy się