Dzisiaj, 15 maja (20:00)
Regularne spożywanie borówek może znacznie zmniejszać ryzyko demencji. To kolejne potencjalnie prozdrowotne właściwości tego owocu, potwierdzone w ostatnich latach.
Naukowcy pod kierownictwem dr Roberta Krikoriana z Uniwersytetu w Cincinnati odkryli, że dodanie borówek do codziennej diety niektórych osób w średnim wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji w późnym okresie życia. Zespół dr Krikoriana od kilku lat prowadzi badania nad korzyściami płynącymi ze spożywania borówek przez osoby z grupy o podwyższonym ryzyku wystąpienia choroby Alzheimera i demencji.
Borówki mają szczególnie wysoki poziom mikroelementów i przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. To właśnie one nadają borówkom ich kolor, a także pomagają bronić rośliny przed nadmiernym promieniowaniem, czynnikami zakaźnymi i innymi zagrożeniami.
– Te same właściwości, które pomagają borówkom przetrwać, przynoszą również korzyści ludziom, takie jak zmniejszanie stanów zapalnych, poprawa funkcji metabolicznych i zwiększanie produkcji energii w komórkach – powiedział dr Krikorian.
ZOBACZ TEŻ: Niedźwiedź “Puszek” nagrany na wideo w polskich górach!
U około 50 proc. osób w Stanach Zjednoczonych w średnim wieku roz … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS