A A+ A++

Regularne spożywanie borówek może znacznie zmniejszać ryzyko demencji. To kolejne potencjalnie prozdrowotne właściwości tego owocu, potwierdzone w ostatnich latach.

Naukowcy pod kierownictwem dr Roberta Krikoriana z Uniwersytetu w Cincinnati odkryli, że dodanie borówek do codziennej diety niektórych osób w średnim wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji w późnym okresie życia. Zespół dr Krikoriana od kilku lat prowadzi badania nad korzyściami płynącymi ze spożywania borówek przez osoby z grupy o podwyższonym ryzyku wystąpienia choroby Alzheimera i demencji.

Borówki mają szczególnie wysoki poziom mikroelementów i przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. To właśnie one nadają borówkom ich kolor, a także pomagają bronić rośliny przed nadmiernym promieniowaniem, czynnikami zakaźnymi i innymi zagrożeniami.

– Te same właściwości, które pomagają borówkom przetrwać, przynoszą również korzyści ludziom, takie jak zmniejszanie stanów zapalnych, poprawa funkcji metabolicznych i zwiększanie produkcji energii w komórkach – powiedział dr Krikorian.

ZOBACZ TEŻ: Niedźwiedź “Puszek” nagrany na wideo w polskich górach!

U około 50 proc. osób w Stanach Zjednoczonych w średnim wieku roz … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSędzia Beata Morawiec: zmierzamy do tego, aby praworządność została tylko na papierze
Następny artykułNie będzie orłem