A A+ A++

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Dlaczego powinno zbierać się pokrzywę przed kwitnieniem? Bo taka roślina ma najwięcej substancji odżywczych. Kwitnienie powoduje, że wszystkie soki gromadzą się w kwiecie, a sama roślina staje się mało sprężysta i mniej odżywcza dla człowieka.

Zanim przystąpisz do zbierania pokrzywy, nałóż rękawiczki. Jeśli nie posiadasz, unikaj dotykania listków z góry. To wierzchnia warstwa posiada ostre włoski, które powodują świąd i poparzenie. Pokrzywa złapana od dołu nie ma właściwości parzących.

Jeśli chcesz zebrać pokrzywę na susz nie ma konieczności ścinania jej w całości. Wystarczy, że zetniesz lub zerwiesz tylko ostatnie 3- 4 listki przy samej górze – są najmłodsze więc są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. Dolne części pokrzywy i łodygi zjedzone w większych ilościach mogą szkodzić lub powodować problemy żołądkowe. Są przy tym łykowate i niesmaczne. Przy wrzucaniu listków do torby zadbaj o to, żeby się ze sobą nie posklejały. Pamiętaj też, żeby nie zrywać pokrzyw przy drogach i w miejscach, w których są narażone na zanieczyszczenia. Jeśli pomimo to zdecydujesz się na zbiory w takim miejscu, przed suszeniem dokładnie je umyj.

Suszenie i zastosowanie pokrzywy

Kiedy już posiadasz zbiór młodych listków, najpierw opłucz je w sitku i rozłóż na papierze do wyschnięcia. Gdy będą osuszone masz do wyboru dwie możliwości suszenia. Pierwsza polega na tym, że rozkładasz na dużej, suchej powierzchni przykrytej papierem listki i taką tackę z roślinami chowasz w suchym i zacienionym miejscu. Wystawianie ich na słońce nie jest dobrym pomysłem. W zbyt ciepłym pokoju, wyschną zbyt szybko, a przez to stracą zdrowotne właściwości. Idealnie ususzoną pokrzywę poznasz po kolorze – powinna być ciemnozielona i delikatnie kruszyć się w palcach.

Drugą metodą jest suszenie w piekarniku. Powinno się to robić wyłącznie wtedy, gdy powietrze jest wilgotne, a pogoda nie rozpieszcza. W tym celu ustaw temperaturę piekarnika na 35 stopni C. Żeby umożliwić pokrzywie dostęp do chłodniejsza powietrza, susz roślinę w lekko uchylonym piekarniku. Całość powinna zająć nie więcej jak kwadrans. Po wysuszeniu listki powinny być ciemnozielone z widoczną siateczką białych żyłek. Zbrązowiałe liście świadczą o tym, że zioło suszone było zbyt długo. Wysuszone będą pachnieć gorzkawo, a ich smak będzie lekko słony. Taki susz nada się na herbatę (wystarczy 3-4 listki zalać wodą w temperaturze ok. 90 stopni), można go także dodawać do sałatek lub past.

Pokrzywa ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest przy tym bogata w żelazo, krzem, wapń, mangan, potas, miedź, witamin C, B, K i A. Oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii, przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi, posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie. Jest doskonałym lekiem na anemię i wsparciem przy ogólnym osłabieniu organizmu. Pomaga również podnieść poziom żelaza kobietom w ciąży.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInwigilacja ma też dobre strony. Innowacyjny system na ulicach ocali Wam życie
Następny artykułWOT wspiera starachowickie szkoły