A A+ A++

– REKLAMA –

Dziś bocheński Sanepid wydał decyzję o warunkowej przydatności wody do spożycia z miejskiego wodociągu. Przeprowadzone badania laboratoryjne próbek wody pobranej 02 lipca wykazało przekroczenie parametru bakteriologicznego Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)°C po (68±4)h – >3000 jtk/1ml oraz 450 jtk/1ml.

Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim
przegotowaniu.

Przegotowania wymaga też woda
do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia
zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Uwaga: Wodę należy gotować
przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do
ostudzenia.

Woda bez przegotowania może
być używana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia
podłóg) i spłukiwania toalet.

Powyższa informacja obowiązuje do
czasu wydania kolejnego komunikatu w sprawie jakości wody pochodzącej z
Wodociągu Zbiorowego Zaopatrzenia Bochnia.

Telefon kontaktowy dla
Mieszkańców w razie wątpliwości dotyczących przydatności wody do spożycia:
660 074 611 (dyżurny Zakładu Uzdatniania Wody).

Jeszcze dzisiaj, 5.07.2025 r.
zostaną pobrane próby powtórzeniowe w punktach kontrolnych: Stacja Uzdatniania
Wody w Bochni, ul. Majora Bacy 15, 32-700 Bochnia; Hydrofornia, ul. Legionów
Polskich, dz. Nr 7546/60, 32-700 Bochnia; Komenda Państwowej Straży Pożarnej w
Bochni, ul. Poniatowskiego 7, 32-700 Bochnia; Siedziba Gminnego Zakładu
Wodociągów i Kanalizacji w Siedlcu, Siedlec 250, 32-744 Siedlec; Zespół Szkół w
Mikluszowicach, Mikluszowice 228; Urząd Gminy w Rzezawie, ul. Długa 21, 32-765
Rzezawa. Planowany wynik końcowy badań we wtorek 8 lipca 2025 r. w godzinach
popołudniowych.


Kliknij i dodaj komentarz

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułОбработанное мясо не имеет никакого “безопасного” уровня потребления. Оно несет за собой высокие риски
Następny artykuł#3 trening: Leclerc na czele, ale różnice w czołówce minimalne, wpadki Bortoleto i Bearmana