A A+ A++

Bliny to tradycyjne rosyjskie placki drożdżowe, które także w Polsce zrobiły kulinarną karierę. Można podawać je na słodko – z cukrem pudrem czy konfiturami lub na słono – z grzybami czy łososiem.

Bliny podane z sosem kurkowym i jajkiem sadzonym, posypane koperkiem i szczypiorkiem

Składniki:
• 20 dkg mąki gryczanej, ewentualnie żytniej
• 20 dkg mąki pszennej
• 2 szklanki mleka MLEKA
• 3 jajka
• 0,5 łyżeczki soli
• 30 g drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki masła
• olej

Najpierw rozczyniamy drożdże. Ucieramy je z połową łyżeczki cukru, dodajemy 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. Topimy masło na patelni i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też resztę mąki pszennej, mąkę gryczaną i szklankę ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubitą, sztywną pianę z białek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cienkie placki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak rozliczyć PIT w przypadku pracy zdalnej za granicą
Następny artykułSprząta warszawskie domy z dwumiesięczną córką. Bo w świetle prawa nie ma żadnych praw