A A+ A++

Zapisz jako PDF

Tekst i zdjęcie:

Klasyczny bigos z kapustą słodką i kwaśną z suszonymi grzybami

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • Na Boze Narodzenie
  • karnawal
  • bezglutenowe

Składniki:
  • kapusta kiszona, 1.5 kg
  • kapusta głowiasta biała , 0.5 kg
  • suszona śliwka, 12 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • boczek wędzony, 25 dag
  • kiełbasa, 2 szt.
  • grzyby suszone , 100 g
  • czerwone wino, 1 szkl.
  • kminek, 2 łyżk.
  • szynka, 0.5 kg
  • żeberka, 1 kg
  • jałowiec, 1 łyżk.
  • liście laurowe, 2 łyżk.
  • ziele angielskie, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut. Śliwki zalewamy wodą do napęcznienia. Boczek kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi. Kroimy cebulę i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Następnie podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Szatkujemy słodką kapustę. W garnku układamy boczek, następnie po kolei kapustę słodką na zmianę z kwaśną (nie odciskaną), dodać mięso, żeberka, resztę kapusty. Na końcu dodać przyprawy, wino i gotować na małym ogniu kilka godzin. Następnie dorzucić pokrojoną kiełbasę. Bigos powinien gotować się długo na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBożonarodzeniowy konkurs rozstrzygnięty
Następny artykułPrezes URE: prąd dla domów nie powinien więcej zdrożeć w 2022 roku