A A+ A++

W jej składzie nie znajdziemy miazgi kakaowej, dlatego według wielu osób nie zasługuje na nazywanie jej czekoladą. Jednak ma również liczne grono zwolenników ceniących intensywny, mocno mleczny smak tego produktu. Czy warto sięgać po białą czekoladę?

dugxq1y

Blisko 6,5 kg czekolady oraz wyrobów czekoladowych (batonów, cukierków itp.) zjada rocznie statystyczny mieszkaniec naszego kraju. To o 30 proc. więcej niż dekadę wcześniej. W konsumpcji takich łakoci wyprzedziliśmy już Francuzów, Amerykanów czy Rosjan.

Biała czekolada – jak powstaje?

Najchętniej sięgamy po czekoladę gorzką, deserową i mleczną, choć coraz większym powodzeniem cieszy się również czekolada biała, w odróżnieniu od innych rodzajów tego specjału wytwarzana bez dodatku miazgi kakaowej, za to z większym udziałem masła kakaowego, czyli tłuszczu uzyskiwanego w wyniku obróbki nasion drzewa kakaowego. Jasny kolor, a także dość charakterystyczny smak zawdzięcza innemu ważnemu składnikowi – suchej masie mlecznej otrzymanej w drodze częściowego lub całkowitego odwodnienia mleka, śmietanki, masła lub tłuszczu mlecznego.

dugxq1y

Biała czekolada to produkt o dość krótkiej historii. Jej receptura powstała w laboratoriach szwajcarskiej firmy Nestle, w latach 30. XX wieku, gdy kryzys gospodarczy wymusił poszukiwanie alternatyw dla kosztownej miazgi kakaowej. Zastąpienie jej tańszym tłuszczem kakaowym zmieszanym z mlekiem i cukrem okazało się strzałem w dziesiątkę. Gdy w 1936 r. Nestle wypuściło na rynek pierwszą białą czekoladę o nazwie Galak szybko zyskała liczne grono miłośników.

Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Dziś każdy producent słodyczy ma w ofercie tego typu specjały. Możemy wybrać białą czekoladę bez dodatków albo wzbogaconą bakaliami, orzechami, malinami, truskawkami czy wiśniami. Czy warto po nią sięgać?

dugxq1y

Uwaga na skład

Przed zakupem białej czekolady na pewno warto spojrzeć na jej skład, bo niestety możemy natknąć się w nim na przykre niespodzianki. Dobrej jakości produkt powinien zawierać 30-35 proc. tłuszczu kakaowego. Jednak często jest go znacznie mniej, regularnie bywa zastępowany tańszymi tłuszczami roślinnymi, co gorsza utwardzonymi, zwiększającymi ryzyko otyłości trzewnej, chorób sercowo-naczyniowych (w tym miażdżycy wywołującej zawał serca czy udar mózgu), a także cukrzycy typu 2.

Na czele listy składników białej czekolady zazwyczaj figuruje cukier, którego negatywny wpływ na nasze zdrowie nie podlega dyskusji – nadmiar sacharozy w diecie skutkuje nadwagą i otyłością, próchnicą zębów, podrażnieniami przewodu pokarmowego oraz wzrostem poziomu trójglicerydów we krwi, czego konsekwencją bywają niebezpieczne schorzenia układu krążenia.

W białej czekoladzie znajdziemy też zwykle mleko w proszku, czyli bardzo popularny zagęstnik powstający w efekcie odparowania wody z mleka krowiego (najpierw zagęszczanego, a następnie suszonego), które podczas takiej obróbki traci cenne składniki, zwłaszcza witaminy B2 i B12, retinol (czysta forma witaminy A), beta-karoten oraz kwas foliowy. Koncentrat staje się natomiast bogatym źródłem oksysteroli (są jedną z głównych przyczyn miażdżycy tętnic, sprzyjają też rozwojowi niektórych typów nowotworów, zwłaszcza skóry i piersi) oraz laktozy (dostarcza nawet dziesięć razy więcej tego cukru niż mleko świeże).

123RF

(123RF)

Mało magnezu, dużo wapnia

Ze względu na brak miazgi kakaowej w składzie biała czekolada ma nieporównywalnie mniej walorów odżywczych niż czekolada gorzka. Jest m.in. znacznie uboższa w polifenole i flawonoidy, które skutecznie usuwają toksyny, obniżają ciśnienie i poziom cukru we krwi, wykazują też właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. W przeciwieństwie do czekolady gorzkiej, biała zawiera tylko śladowe ilości teobrominy i kofeiny, które poprawiają nastrój i zwiększają energię życiową, a także pirazyny pozytywnie wpływającej na koncentrację oraz sprawność intelektualną.

dugxq1y

W białej czekoladzie nie znajdziemy też zbyt wiele magnezu, żelaza, miedzi, cynku czy manganu. Tych cennych minerałów sporo dostarczają natomiast wyroby, do produkcji których wykorzystuje się miazgę kakaową. W białej czekoladzie jest nawet 10 razy mniej magnezu niż w czekoladzie gorzkiej.

Czekolada biała, ze względu na wysoki udział masy mlecznej, zawiera natomiast sporo wapnia, nawet czterokrotnie więcej niż czekolada gorzka. Dostarcza też solidnej dawki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

Pamiętajmy również, że czekolada biała jest produktem o dość wysokiej wartości energetycznej – jedna kostka dostarcza 34 kalorii. Dlatego należy sięgać po nią z umiarem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZakup wykładziny do biura – czy to dobry pomysł?
Następny artykułObwieszczenie o wszczęciu postępowania w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na: “Utworzeniu punktu zbierania odpadów”