Najwięksi wrogowie odpływu. Dlaczego zlew w kuchni się zatyka?
Często powodem jest nasza własna niefrasobliwość. Właśnie przez nią w zlewie lądują resztki jedzenia, które najczęściej są przyczyną zatkanego odpływu. Nawet niewielkie okruszki z czasem mogą odkładać się w instalacji, tworząc kłopotliwe zatory.
W rurach lądują fusy z kawy i herbaty czy resztki ziół. Nadal wielu z nas nie wie, co zrobić z olejem po smażeniu i niesłusznie wylewa go do zlewu. Do tłustej warstwy tworzącej się w odpływie resztki żywności przyczepiają się jeszcze łatwiej, powodując niemałe kłopoty w korzystaniu z kuchennego wyposażenia.
Domowy sposób na niedrożny odpływ
Zanim wezwiesz fachowca lub zaopatrzysz się w chemiczne i żrące preparaty, wypróbuj bardziej naturalny sposób. Ominą cię drażniące opary i niepotrzebne wydatki, ponieważ wykorzystasz produkt, którego zwykle spore ilości mamy w kuchennych zapasach. Mowa o zastosowaniu soli do udrożnienia zatkanego odpływu.
Popularna przyprawa wykazuje się właściwościami ściernymi. Dlatego działa jak tarka, oczyszczając rury z resztek jedzenia. Poradzi sobie nawet z osadami z tłuszczu. Jak się za to zabrać? Gdy woda już opadnie, pięć łyżek stołowych soli wsyp do odpływu i zalej dwoma litrami wrzątku. Szybko zauważysz, że zator w zlewie zniknął.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z odpływu?
Pozostałości posiłków i napojów, które przez nieuwagę lądują w odpływie, dają kolejny nieprzyjemny objaw. Brzydki zapach wydobywający się ze zlewu skutecznie zniechęca do spędzania czasu w kuchni. Niestety, problem sam się nie rozwiąże i nie minie samoistnie. Konieczna jest nasza reakcja. Na szczęście uporanie się z tym kłopotem też nie musi być skomplikowane.
Kolejny raz zajrzyj do miejsca, w którym przechowujesz przyprawy. W celu zwalczenia nieprzyjemnego zapachu w kuchni sięgnij po cynamon. Ma wspaniały aromat, a do tego silne właściwości dezynfekujące. Możesz dodać łyżeczkę do soli we wspomnianym wcześniej patencie. Możesz również zadziałać intensywniej, gdy już udrożnisz odpływ.
Podobną skuteczność wykazują sproszkowany cynamon oraz gałka muszkatołowa.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS