Grzyby duszone w śmietanie to danie, które możemy modyfikować w zależności od preferencji smakowych, a jednym z kluczowych elementów jest wybór odpowiedniego rodzaju śmietany. Do duszenia grzybów najlepiej sprawdza się zarówno śmietana kwaśna, jak i śmietana kremówka, każda z nich nadaje potrawie innego charakteru.
Śmietana kwaśna o zawartości tłuszczu na poziomie 12-18% jest idealna, jeśli zależy nam na uzyskaniu bardziej wyrazistego smaku. Jej lekko kwaskowaty smak doskonale kontrastuje z intensywnym aromatem grzybów, dodając im orzeźwiającej nuty. Takie grzyby idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych czy ziemniaków.
Z kolei śmietana kremówka, o znacznie wyższej zawartości tłuszczu, bo aż 30-36%, to propozycja dla tych, którzy wolą delikatniejsze i aksamitne potrawy. Dzięki niej takie danie staje się bardziej kremowe i subtelne w smaku. Grzyby duszone w słodkiej śmietanie doskonale komponują się z makaronem czy kaszą. Trzeba jednak pamiętać, aby śmietany kremówki nie gotować zbyt długo, gdyż może się ona zwarzyć.
Pamiętajmy, że niezależnie od wybranego rodzaju śmietany grzybów nie należy dusić zbyt długo. Intensywna obróbka termiczna może spowodować, że stracą swoją teksturę i smak.
Duszone grzyby w śmietanie to klasyczne danie, które świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Oto prosty przepis na to danie:
Składniki:
Mimo że grzyby w 90% składają się z wody, często uznaje się je za ciężkostrawne. Głównym powodem jest zawarta w nich chityna – związek, który budową przypomina celulozę i nie jest trawiony przez ludzki organizm. To sprawia, że grzyby długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ponadto grzyby zawierają spore ilości białka, które w porównaniu z węglowodanami rozkłada się wolniej.
Pamiętajmy więc, że połączenie grzybów z tłustą śmietaną dodatkowo obciąża układ trawienny, dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem lub też chorobami wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i nerek powinny zrezygnować ze spożywania takiej potrawy. … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS