A A+ A++

Publikacja z dnia: 12-05-2023 20:05

Masz ochotę na lekki deser, który będzie dobrze smakować w połączeniu z kawą lub herbatą? Chcesz przygotować coś pysznego, ale nie masz za dużo czasu na pieczenie? 

Zdecyduj się na babkę jogurtową z białą czekoladą. Jest prosta do przygotowania i doskonale smakuje! Można ją nie tylko serwować jako deser, ale także zabrać do pracy zamiast drugiego śniadania. Poznaj przepis na to ciasto.

Babka jogurtowa z polewą czekoladową — idealna na każdą okazję

Babkę jogurtową możesz upiec w tradycyjnej formie z kominem. Wiele z nich ma ozdobne boki, dzięki czemu ciasto po upieczeniu bardzo ładnie wygląda. Jednak jeśli nie masz specjalnej foremki, świetnie się sprawdzi także zwykła keksówka.

Składniki na babkę jogurtową:

• 200 g mąki pszennej,

• 4 jajka,

• 100 g cukru,

• 50 g budyniu śmietankowego,

• 160 ml oleju,

• 320 ml jogurtu naturalnego,

• 3 łyżeczki cukru waniliowego,

• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

• sok z jednej cytryny,

• skórka z jednej cytryny.

Składniki na polewę z białej czekolady:

• 1 tabliczki czekolady białej E.Wedel,

• 70 ml śmietanki kremówki 30%.

Do dekoracji:

• suszona żurawina,

• kandyzowana skórka cytrynowa,

• kandyzowane owoce.

Przygotowanie babki jogurtowej

Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Odstaw na bok. Włącz piekarnik na 160°C, tryb góra-dół.

Do naczynia przesiej mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Do drugiej misy wbij jajka. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy. Zacznij miksować masę do momentu, aż powstanie puszysta piana. Może to zająć kilka minut, dlatego uzbrój się w cierpliwość. Gdy jajka będą gotowe, dodaj do nich olej, jogurt oraz sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki. Gdy się połączą, zacznij po łyżce dodawać do nich suche produkty. Pamiętaj, żeby za każdym razem dokładnie wybrać mąkę z dna naczynia. Po wsypaniu całości i wymieszaniu ciasta, przelej je do foremki.

Gotową babkę włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka, czyli wetknij go w ciasto i sprawdź, czy się upiekło w środku. Jeśli patyk pozostaje suchy, wyjmij deser z pieca i pozostaw na 5 minut w formie. Następnie przełóż babkę na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Połam czekoladę na kawałki i umieść ją w garnku. Dodaj do niej śmietankę kremówkę i włącz palnik na małą moc. Mieszaj składniki tak długo, aż się połączą w gładką i lejącą się polewę. Pamiętaj, żeby nie dopuścić do jej wrzenia, ponieważ wtedy masa się zwarzy i przestanie być lejąca.

Pod wystudzoną babkę na kratce podłóż talerz. Następnie nabierz łyżkę polewy i wylej ją na górę ciasta. Pozwól czekoladzie spłynąć na boki. Na koniec udekoruj deser suszonymi i kandyzowanymi owocami.

Co zrobić, żeby babka się udała?

Przygotowanie babki jest proste. Jednak żeby deser się udał, warto pamiętać o kilku zasadach z serwisu W kuchni z Wedlem.

• Składniki używane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jogurt i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia.

• Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany podczas wkładania ciasta do środka. Jeśli umieścisz babkę w zimnym piecu, istnieje ryzyko, że z wierzchu się spali, a w środku nadal będzie surowa.

Pamiętaj o tych wskazówkach, a szanse na upieczenie perfekcyjnego deseru znacznie wzrosną!

(artykuł sponsorowany) wp

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNadleśnictwa z terenu RDLP w Krośnie włączyły się do ogólnopolskiej akcji “Łączą nas Drzewa”
Następny artykułЗеленський запровадив ще один пакет санкцій: кого вони стосуються