Publikacja z dnia: 12-05-2023 20:05
Masz ochotę na lekki deser, który będzie dobrze smakować w połączeniu z kawą lub herbatą? Chcesz przygotować coś pysznego, ale nie masz za dużo czasu na pieczenie?
Zdecyduj się na babkę jogurtową z białą czekoladą. Jest prosta do przygotowania i doskonale smakuje! Można ją nie tylko serwować jako deser, ale także zabrać do pracy zamiast drugiego śniadania. Poznaj przepis na to ciasto.
Babka jogurtowa z polewą czekoladową — idealna na każdą okazję
Babkę jogurtową możesz upiec w tradycyjnej formie z kominem. Wiele z nich ma ozdobne boki, dzięki czemu ciasto po upieczeniu bardzo ładnie wygląda. Jednak jeśli nie masz specjalnej foremki, świetnie się sprawdzi także zwykła keksówka.
Składniki na babkę jogurtową:
• 200 g mąki pszennej,
• 4 jajka,
• 100 g cukru,
• 50 g budyniu śmietankowego,
• 160 ml oleju,
• 320 ml jogurtu naturalnego,
• 3 łyżeczki cukru waniliowego,
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• sok z jednej cytryny,
• skórka z jednej cytryny.
Składniki na polewę z białej czekolady:
• 1 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
• 70 ml śmietanki kremówki 30%.
Do dekoracji:
• suszona żurawina,
• kandyzowana skórka cytrynowa,
• kandyzowane owoce.
Przygotowanie babki jogurtowej
Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Odstaw na bok. Włącz piekarnik na 160°C, tryb góra-dół.
Do naczynia przesiej mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Do drugiej misy wbij jajka. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy. Zacznij miksować masę do momentu, aż powstanie puszysta piana. Może to zająć kilka minut, dlatego uzbrój się w cierpliwość. Gdy jajka będą gotowe, dodaj do nich olej, jogurt oraz sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki. Gdy się połączą, zacznij po łyżce dodawać do nich suche produkty. Pamiętaj, żeby za każdym razem dokładnie wybrać mąkę z dna naczynia. Po wsypaniu całości i wymieszaniu ciasta, przelej je do foremki.
Gotową babkę włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka, czyli wetknij go w ciasto i sprawdź, czy się upiekło w środku. Jeśli patyk pozostaje suchy, wyjmij deser z pieca i pozostaw na 5 minut w formie. Następnie przełóż babkę na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Połam czekoladę na kawałki i umieść ją w garnku. Dodaj do niej śmietankę kremówkę i włącz palnik na małą moc. Mieszaj składniki tak długo, aż się połączą w gładką i lejącą się polewę. Pamiętaj, żeby nie dopuścić do jej wrzenia, ponieważ wtedy masa się zwarzy i przestanie być lejąca.
Pod wystudzoną babkę na kratce podłóż talerz. Następnie nabierz łyżkę polewy i wylej ją na górę ciasta. Pozwól czekoladzie spłynąć na boki. Na koniec udekoruj deser suszonymi i kandyzowanymi owocami.
Co zrobić, żeby babka się udała?
• Składniki używane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jogurt i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia.
• Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany podczas wkładania ciasta do środka. Jeśli umieścisz babkę w zimnym piecu, istnieje ryzyko, że z wierzchu się spali, a w środku nadal będzie surowa.
Pamiętaj o tych wskazówkach, a szanse na upieczenie perfekcyjnego deseru znacznie wzrosną!
(artykuł sponsorowany) wp
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS