„Święto Pieczonego Ziemniaka” już na stałe wpisało się w kalendarz miejscowości Końskie. W tym roku w dniu 22 października mieszkańcy sołectwa Końskie spotkali się z jesienią w Wiejskim Domu Kultury, aby wspólnie spędzić sobotnie popołudnie.
Uczniowie Szkoły Podstawowej w Końskiem pod opieką Pani Haliny Maślak i Magdaleny Serwatka w swoim występie przybliżyli wszystkim zebranym historię i pochodzenie ziemniaka. Następnie zaprezentowali swoje talenty aktorskie w inscenizacji wiersza Juliana Tuwima pt. „Rzepka”. Nie zabrakło również muzycznej części widowiska, w której wokalnie wystąpiła Zuzanna Chorążak, a wspaniałą grę na skrzypcach zaprezentowały Karolina Kolencio i Lena Stabryła uczennice Szkoły Muzycznej I st. w Dydni.
Część artystyczną zwieńczył występ Zespołu Ludowego Młoda Przepióreczka z Dariuszem Klimowiczem na czele.
Tradycyjnie dla dzieci zorganizowano konkurs na „Stworka z ziemniaka”. Jury w składzie Alicja Pocałuń Wójt Gminy Dydnia, Iwona Rachwalska Radna Gminy Dydnia oraz Dariusz Klimowicz Dyrektor Szkoły Podstawowej w Końskiem miało nie łatwe zadanie wybrać trzy najlepsze prace z pośród 18 równie pięknych dzieł. Po długich naradach 1 miejsce zajęła ”Wiewiórka” praca Karoliny Kolencio, 2 miejsce „Paw” praca Wiktora Kuźmiaka oraz 3 miejsce „Galaktyka” praca Fabiana Korczyńskiego.
W konkursie również udział wzięli:
Piotr Seman, Alan Szałyga, Alan Korczyński, Antonina Krowiak, Zuzanna Krowiak, Filip Krowiak, Szymon Dauksza, Julian Dauksza, Nina Śnieżek, Julia Kiczorowska, Fabian Król, Eryk Król, Zuzanna Chorążak, Milena Kuźmiak, Michał Florko.
Po wręczeniu nagród nadszedł czas na wspólne biesiadowanie, tańce i śpiew. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Końskiem ugościły wszystkich różnymi smakołykami na bazie ziemniaków. Były pierogi ruskie, kluski śląskie, ziemniaki faszerowane, ziemniaki opiekane, ziemniaki smażone, sałatka ziemniaczana, frytki oraz ziemniaki z ogniska.
Takie wydarzenia pozwala na integrację całej lokalnej społeczności od dzieci po osoby starsze. Daje ludziom możliwość spotkania i zaangażowania się we wspólne dzieło, które zawsze przynosi dobre owoce. Już z niecierpliwością czekamy na kolejne „Święto Pieczonego Ziemniaka”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS